Lassult a lakások drágulása az EU-ban az első negyedévben

Gazdaság, 2019.07.10

Lassult a lakásárak emelkedésének üteme az  első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unió egészében is. A legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak a lakások.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint január-márciusban az Európai Unió egészében és az euróövezetben egyaránt 4,0 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest pedig 0,3 százalékos emelkedést mértek.

Az euróövezetben tavaly a második és a harmadik negyedévben még 4,8 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 4,6 százalékkal drágultak a lakások éves szinten, míg negyedéves összehasonlításban rendre 1,5, 1,6, majd 0,6 százalékos volt az emelkedés.

Az unióban éves összevetésben a tavalyi második és harmadik negyedévben 4,6 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 4,5 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak. Az előző negyedévhez képest a második és harmadik negyedévi 1,6 százalékról az utolsó negyedévre 0,5 százalékra mérséklődött az éremelkedés üteme.

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal a lakásárak január-márciusban, majd Csehország következik 9,4 százalékkal. A harmadik helyezett Portugáliában 9,2 százalékkal drágultak a lakások. Csak egy országban csökkentek az árak, Olaszországban 0,8 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

Negyedéves összehasonlításban is Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal a lakások, majd Portugália (3,6 százalék) és Horvátország (3,5 százalék) következik. Csökkenést jegyeztek fel hat országban, a legnagyobb mértékűt, 4,2 százalékosat Máltán, majd Nagy-Britannia (1,3 százalék), Írország (1,0 százalék), Finnország (0,8 százalék), Olaszország (0,5 százalék) és Németország (0,3 százalék) következik.

Az Eurostat jelentése egyedül Görögország adatait nem tartalmazza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!