Lassult a szerb GDP növekedése az első negyedévben

Gazdaság, 2019.05.31

A szerb bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, ami a növekedés lassulását mutatja, tavaly az utolsó negyedévben ugyanis 3,4 százalékkal bővült a szerb gazdaság - közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) pénteken.

Tavalyi a harmadik negyedévben még 4,1 százalékos volt a gazdaság bővülése.

Csökkent viszont a munkanélküliség az idén az első három hónapban, és március végén 12,1 százalékot tett ki, míg tavaly a negyedik negyedévben a munkaképes lakosság 12,9 százalékának nem volt munkája.

Az RZS közlése szerint a szerb ipari termelés áprilisban éves szinten 0,8 százalékkal csökkent, január-áprilisban pedig éves bázison 1,5 százalékos volt a visszaesés. A csökkenéshez főként az elektromosenergia-ipar, a feldolgozóipar és a bányászat járult hozzá.

A szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 2019 első négy hónapjában 14,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és április végén 1,94 milliárd eurót tett ki - olvasható a statisztikai hivatal közleményében.

Január-áprilisban a külkereskedelmi forgalom összértéke 12,96 milliárd euró volt, ami 8,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ebből az export 5,51 milliárdot, az import pedig 7,45 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom 64 százalékát a nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagországaival bonyolította le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!