Lassult az amerikai magánszektor növekedése áprilisban

Gazdaság, 2019.04.18

Tovább lassult az amerikai magánszektor növekedése áprilisban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közölt előzetes adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,8 pontra, 31 havi mélypontra esett a márciusi 54,6 pontról.

A feldolgozóipari BMI nem változott áprilisban, 52,4 ponton állt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 31 havi mélypontra, 52,8 pontra csökkent a márciusi 54,6 pontról. Elemzők 55,2 pontot vártak a februárban mért 55,5 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az amerikai gazdaság 2016 közepe óta a legerőtlenebb expanzióval indult neki a második negyedévnek. A feldolgozóipar teljesítménye áprilisban is lanyha maradt, de most a szolgáltató szektor teljesítménye is két éves mélyponton van, és a lassulás valószínűleg folytatódik.

Az adatok azt valószínűsítik, hogy a gazdaság növekedési üteme az idén nem éri el két százalékot - mondta Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!