Lassult az amerikai magánszektor növekedése novemberben

Gazdaság, 2018.12.06

Enyhén lassult az amerikai magánszektor növekedése novemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közzétett végleges adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,7 pontra mérséklődött novemberben az előző havi 54,8 pontról. Elemzők az előzetessel megegyező értéket, 54,4 pontot vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI ugyancsak 54,7 pontra csökkent az októberi 54,8 pontról. Elemzők 54,4 pontra, az előzetes értékkel megegyező adatra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság stabilan nőtt a negyedik negyedévben, a növekedés évesített üteme 2,5 százalék volt, miközben a foglalkoztatottság továbbra is lenyűgöző mértékben bővült. Bár novemberben valamelyest lassult a foglalkoztatottság növekedése, nagyjából 185 ezer új munkahelyet teremtettek a vállalatok.

Az új megrendelések állománya biztatóan erősen növekedett, bár az ütem az utóbbi egy év leggyengébb szintjére süllyedt a kereslet lanyhulásával párhuzamosan, ami részben a kereskedelmi háborúk miatti aggodalmak fokozódásával, a globális kereslet növekedésének lassulásával, a politikai bizonytalanságok fokozódásával és a pénzügyi feltételek szigorodásával magyarázható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!