Lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése májusban

Gazdaság, 2022.06.03

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése májusban az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének pénteken ismertetett végleges adatai szerint.

Májusban mindhárom euróövezeti beszerzésimenedzser-indexe (BMI) csökkent.

A feldolgozóipari BMI még szerdán közölt májusi végleges értéke 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, 54,6 pont lett, gyengébb az áprilisi 55,5 pontnál.

A szolgáltatóipari BMI négyhavi mélypontra, 54,8 pontra csökkent az áprilisi 55,8 pontról a pénteken közölt végleges adat szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett májusi kompozit BMI 56,1 pont lett, két hónapja a legalacsonyabb az áprilisi 57,7 pont után.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.

Az euróövezetben májusban a legmagasabb kompozit mutatója Írországnak volt, 57,5 ponttal, ami így is négy hónapja a legalacsonyabb.

A francia összesített mutató kéthavi mélypontra, 57 pontra csökkent. A spanyol kompozit mutató az áprilisival megegyező szinten, 55,7 ponton állt májusban. Ugyanez az index Németországban öthavi mélypontra, 53,7 pontra, Olaszországban kéthavi mélypontra, 52,4 pontra gyengült.

A májusi 56,1 pontos euróövezeti kompozit mutató 0,5 százalékos gazdasági növekedést feltételez az euróövezetben a gazdaságkutató intézet számításai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!