Lassult az euróövezeti magánszektor növekedése szeptemberben

Gazdaság, 2018.10.03

Az utóbbi négy hónap leggyengébb ütemében nőtt az euróövezet gazdasága az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexe végleges adatának tanúsága szerint.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimedzser-indexe (BMI) 54,1 pontra süllyedt az augusztusi 54,5 pontról. Ez a második legrosszabb adat 2016 novembere óta, és gyengébb az elemzők által várt, az előzetessel megegyező 54,2 pontos értéknél.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 54,7 pontra, 3 havi csúcsra nőtt az augusztusi 54,4 pont után. A végleges adat egybeesik az előzetesen közölt és az elemzők által is várt értékkel,

A BMI-mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Az euróövezeti magánszektor növekedésének ütemét a feldolgozóipar fogta vissza. A feldolgozóipari termelés növekedési üteme 28 havi mélypontra lassult, az új rendelések állománya is alig, 2015 februárja óta nem tapasztalt alacsony mértékben bővült. Az pedig 2013 júniusa óta először fordult elő, hogy az exportmegrendelések nem tudtak emelkedni, hanem csak stagnáltak.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország magánszektora gyengébben nőtt a vártnál. Az összetett beszerzésimenedzser-index az augusztusi 55,6 pontról 55,0 pontra csúszott le, kisebb meglepetést okozva, mivel az előzetes érték ennél magasabb, 55,3 pont volt. Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 54,0 pontra, 21 havi mélypontra, csökkent, de magasabb lett az előzetesen közölt 53,6 pontnál.

Jóllehet a gazdasági növekedés közel kétéves mélypontra lassult, a csalódást okozó szeptemberi adatok még mindig viszonylag magasak és a stabil növekedést jeleznek. A szeptemberi beszerzésimenedzser-indexek alapján arra lehet számítani, hogy július-szeptemberben az előző negyedévhez képest 0,5 százalékkal növekedhet az euróövezet hazai összterméke - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a negyedik negyedévben valószínűleg nem lesz ilyen erőteljes a növekedési ütem, mivel a termelés és az új rendelések állománya is lassabb ütemben bővült. A legnagyobb aggodalomra az export alakulása adja az okot, a külkereskedelmi forgalom többé kevésbé stagnálásra váltott az év elején tapasztalt erős növekedésről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!