Lassult az infláció az euróövezetben és az EU-ban

Gazdaság, 2018.05.16

Lassult a fogyasztói árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban áprilisban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közzétett végleges adatai szerint a 19 országot tömörítő eurózónában 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly áprilishoz képest, ez 0,1 százalékponttal alacsonyabb a márciusi 1,3 százaléknál, de a februárban elért, 14 havi mélypontot jelentő 1,1 százalékosnál 0,2 százalékponttal magasabb.

A 28 tagú unióban 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban 1,5 százalékra, februárban 1,4 százalékra, januárban pedig 1,6 százalékra rúgott az éves összevetésű áremelkedés.

Az előző hónaphoz képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban, ami jelentős lassulás a márciusi 1,0, illetve 1,5 százalékos emelkedéshez képest.

A legalacsonyabb éves rátát Cipruson (mínusz 0,3 százalék), Írországban (mínusz 0,1 százalék) és Portugáliában (0,3 százalék) mérték, míg a legnagyobbat Romániában (4,3 százalék), Szlovákiában (3,0 százalék) és Észtországban (2,9 százalék).

Magyarországon éves összehasonlításban 2,4 százalékkal, havi szinten pedig 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Eurostat adatai szerint.

Az euróövezetben az energiaárakat nem számolva 1,1 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,7 százalékos volt áprilisban. Márciushoz képest a maginfláció 0,2 százalékra süllyedt.

Az euróövezetben és az Európai Unióban is makacsul nyomott az infláció, ami nem jó hír a rendkívül laza monetáris politikát folytató Európai Központi Banknak (EKB). Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!