Lassult júniusban a teljesítménynövekedés üteme az amerikai gazdaságban

Gazdaság, 2021.07.06

Júniusban mérséklődött az amerikai gazdaság teljesítményének  növekedési üteme az előző havi rekordhoz képest a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérése alapján.

Az Egyesült Államok szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) júniusi végleges értéke 64,6 pontra csökkent a májusi 70,4 pontos rekordról, és alacsonyabb lett a 64,8 pontos júniusi előzetes értéknél is. A szolgáltatóipari BMI júniusban elért értéke a csökkenéssel együtt is a harmadik legmagasabb a felmérések 2009 októberi kezdete óta.

A feldolgozóipari aktivitásról már a múlt héten csütörtökön publikált BMI 62,1 pont lett a végleges kalkuláció alapján, szemben az előzetes felmérés kissé magasabb, 62,6 pontos értékével. A BMI júniusi értéke így megmaradt az előző hónapban elért rekordszinten.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari teljesítményadatok összesítésével képzett kompozit BMI 63,7 pont lett júniusban, kissé alacsonyabb a 63,9 pontos értéknél, és csökkent a májusban 68,7 ponton elért rekordhoz képest.

Hasonló következtetésre jutott az amerikai ISM gazdaságkutató intézet is, amely szintén a gazdasági aktvitás növekedési ütemének mérséklődését mutatta ki júniusra vonatkozóan az Egyesült Államok nem feldolgozóipari szektoraiban. Az ISM nem feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe abban különbözik a Markit szolgáltatóipari felmérésétől, hogy tartalmazza az építőipari ágazatot is.

Az ISM nem feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének végleges értéke júniusra 60,1 pont lett, alacsonyabb a 63,5 pontos előzetesnél a májusi 64,0 pont után.

A Markit kimutatásához hasonlóan az ISM kimutatásában elért júniusi értékek az előző havihoz képest bekövetkezett csökkenés ellenére is lendületes teljesítménynövekedést jeleznek vissza a vizsgált gazdasági ágazatokban. A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!