Lassult májusban a németországi infláció

Gazdaság, 2019.06.13

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált végleges jelentésében a piaci várakozásoknak megfelelően megerősítette a májusi németországi infláció 1,4 százalékos, az áprilisi öt havi csúcsnál kisebb értékét.

A Destatis végleges adatai szerint az infláció májusban 1,4 százalékra mérséklődött az áprilisi 2,0 százalékos öt havi csúcsról.

Januárban 1,4, februárban 1,5, márciusban pedig 1,3 százalékon állt a németországi infláció. Tavaly májusban 2,1 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke Németországban.

Májusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban. Áprilisban 1,0 százalék volt a havi áremelkedés mértéke.

Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 1,3 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett májusban. Áprilisban 2,1 százalék volt az éves és 1,0 százalék volt a havi harmonizált fogyasztói árindex.

Májusban elsősorban az energiaárak és a szolgáltatások árai emelkedtek az előző havinál kisebb mértékben. Az energiaárak éves bázison 4,2 százalékkal, az előző havihoz képest pedig 1,6 százalékkal emelkedtek májusban, a szolgáltatások ára pedig évi 1,2 százalékkal ment feljebb, havi bázison pedig nem változott.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2019/06/PD19_222_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!