Lassult a gazdasági növekedés az EU-ban és az euróövezetben is

Gazdaság, 2018.03.07

Enyhén lassult a gazdasági növekedés az Európai Unió egészében és az euróövezetben is a tavalyi év utolsó negyedében - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentésből, amelyben a harmadik, végső becslés alapján készült adatokat ismertetették.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,6 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest a december 31-én végződött három hónapban.

A harmadik negyedévben az euróövezetben és az unióban is 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság negyedéves összevetésben.

A GDP összetevői közül a háztartások fogyasztása az euróövezetben 0,2, az unióban pedig 0,3 százalékkal nőtt, a tőkejavak beruházása pedig 0,9 százalékkal bővült mindkét blokkban negyedéves szinten. Az euróövezetben az export 1,9 százalékkal, az import pedig 1,1 százalékkal nőtt, míg az unióban 1,7, illetve 1,3 százalékkal bővült október-decemberben.

Negyedéves összevetésben Észtország gazdasága nőtt a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal október-decemberben, majd Szlovénia következik 2,0 százalékkal és Litvánia 1,4 százalékkal. A legkisebb növekedést Görögországban és Horvátországban mérték, egyaránt 0,1 százalékkal, majd Olaszország és Lettország jön a sorban, 0,3-0,3 százalékkal.

Az előző év azonos időszakához képest az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,6 százalékkal nőtt a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben. A harmadik negyedévben mindkét blokkban 2,7 százalékos növekedést mértek.

A tavalyi év egészét tekintve az euróövezetben 2,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,4 százalékkal nőtt a GDP, gyorsult a növekedés üteme a 2016-os évhez képest, amikor is az euróövezetben 1,8 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal bővült a gazdaság.

Az Egyesült Államokban a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig 2,5 százalékos volt a növekedés. A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett, gyorsult a 2016-ban mért 1,5 százalékhoz képest.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon negyedéves összevetésben 1,3 százalékkal, éves szinten pedig 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ez a negyedik, illetve az ötödik legjobb eredmény az uniós országok között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!