TV műsor

Lázár: a Brexit Európa problémáiból következik

Gazdaság, 2016.09.22

A Brexit az Európai Unió (EU) problémáiból következik, nem Nagy-Britannia politikája váltotta ki, hanem az unió működéséből, általános helyzetéből következik a britek döntése - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki konferencián. Mike Price, brit kereskedelempolitikáért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia nem hagyja el Európát, a szabadkereskedelem őre lesz.

Lázár János a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által rendezett XVIII. Pénzügyi csúcstalálkozón rámutatott: az európai vezetőknek tudomásul kell venni a britek döntését, ami sokkal nagyobb fájdalmat fog okozni Európának mint Nagy-Britanniának. A magyar kormány szerint Nagy-Britannia az átmeneti időszakban is képes lesz világhatalmi pozícióját megtartani - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britanniában nem tört ki gazdasági pánik, nem omlott össze sem a gazdaság, sem a politika.

Véleménye szerint egyetlen demokrata gondolkodású politikus sem kérdőjelezheti meg egy népszavazás értelmét vagy legitimitását, "a nép szava szent".

Az Európai Bizottság "kicsúszott" az európai választók kontrollja alól, fölötte sem az Európai Tanács, sem az Európai Parlament nem tud érdemi kontrollt gyakorolni; olyan folyamat indult el, ahol az európai bürokrácia demokratikus legitimáció és kontroll nélkül politikai döntéseket hoz jogszabályok formájában, amire senki nem kérte, hatalmazta fel, és amiben ellenőrizni sem tudja senki - mondta.

Lázár János szerint az EU az elmúlt tíz évben nem oldotta meg a problémáit, a bizonytalanság korszakát éli, bevándorlással, terrorizmussal, gazdasági visszaeséssel küzd, nem tudott innovatív válaszokat adni a kihívásokra. Szavai szerint a tíz éve tart a "vergődés", nincs világos irány, a kormányzás lassú, az unió képtelen időben reagálni a nemzetállami kihívásokra.

Rámutatott: a világ gazdasági növekedése erősebb, mint Európáé, az unió az elmúlt tíz évben jelentősen veszített a gazdasági versenyképességéből. Eközben Kelet-Európa növekedése erősebb, mint a nyugati országoké. Míg az EU 2004-ben a világ GDP-jének 30 százalékát adta, 2015-ben 22,5 százalékát, ami látványos visszaesés.

A kilépő Nagy-Britanniának előkelő helye van a világ versenyképességi ranglistáján, kevesebb oka van aggodalomra, mint az EU-nak. Megerősítette, hogy Magyarország nem akar kilépni az unióból, és nem támogatja, hogy a Bizottság megbüntesse a briteket a kilépés miatt.

Kiemelte, Nagy-Britannia a világ egyik legsikeresebb országa: a 65 milliós ország a G7 tagja, az egy főre jutó GDP alapján az unióban a legnagyobbak között van, a világ 5. legnagyobb importőre, gazdasági meghatározó szerepét, és világhatalmi pozícióját is képes lesz megtartani. Magyarország legnagyobb exportpartnere lesz Nagy-Britannia az EU-n kívüli országok közül, a két ország kétoldalú kapcsolatait erősíteni kell - jelentette ki Lázár János.

Mike Price, brit kereskedelempolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia nem hagyja el Európát, a szabadkereskedelem őre lesz, független kapcsolatait változatlanul fenntartja Európával és a világ más részeivel is. Kiemelte: a feladatuk az, hogy a britek döntésének megfelelően cselekedjenek, és professzionálisan lebonyolítsák az ország kilépését az Európai Unióból. Két új minisztérium is létrejött, az egyik a kilépési, a másik pedig a nemzetközi kereskedelmi minisztérium - ismertette.

Mike Price köszönetet mondott a magyar kormány folyamatos támogatásáért, és hangsúlyozta: a Brexit új lehetőségeket teremt a kereskedelemben, a feladatuk a szabadkereskedelmi megállapodások megkötése.

Kitért arra, hogy Nagy-Britannia gazdasága a világ egyik legfejlettebb gazdasága, a vállalati adó területén a legversenyképesebb, képzett munkaerő áll rendelkezésre, ami változatlan a kilépés után is. Fontosnak nevezte, hogy sikeresen hajtsák végre a Brexitet.

Ismertetése szerint Magyarország 5. legnagyobb befektetői a brit vállalatok, közöttük a Tesco vagy a Vodafone, a magyar termékeknek 8. legfontosabb piacait jelentik. Csak a Tesco 22 ezer embert alkalmaz Magyarországon, az egyik legnagyobb munkáltatóként.

Mike Price közölte, hogy a kilépés után is a progresszív gazdasági együttműködésre fognak törekedni, a szabad és fair kereskedelmet helyezik előtérbe, mert a globális kereskedelem egészségesebbé teszi az országokat. Nagy-Britannia nyitva áll az üzletkötések előtt, a meglévő erős kötelékeire szeretne építeni Magyarországgal, az Európai Unióval és a világ többi részével. A kereskedelem bizalmat épít, a bizalom a békét mozdítja elő, a béke pedig jólétet hoz, ami mindannyiunknak hasznos - összegezte Mike Price.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!