Lendületbe jött a feldolgozóiparon kívüli szektor augusztusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.09.05

Felpattant közel hároméves mélypontjáról az Egyesült Államokban a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor augusztusban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) csütörtökön közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,4 pontra nőtt a júliusi 53,7 pontról. Elemzők enyhébb javulást, 54,0 pontos értéket vártak augusztusra.

Az utóbbi 12 hónap átlagában 57,4 pontra rúgott a BMI értéke, a legmagasabb 60,8 pont volt, tavaly szeptemberben, a legalacsonyabb pedig idén júliusban, amikor közel hároméves mélyponton állt az index.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

A nem feldolgozóipari szektor már a 115. egymást követő hónapban növekedett augusztusban.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 8,4 ponttal 61,5 pontra, az új megrendelések mutatója pedig 6,2 ponttal 60,3 pontra nőtt. A foglalkoztatottsági mutató viszont 3,1 ponttal 53,1 pontra, az új exportmegrendelések mutatója pedig 3,0 ponttal 50,5 pontra süllyedt. Az árindex 1,7 ponttal 58,2 pontra, és augusztusban immár a 27. egymást követő hónapban jelzett áremelkedést.

A felmérés résztvevői továbbra is aggódnak a vámtarifaemelések és a geopolitikai bizonytalanságok miatt, de ezzel együtt túlnyomórészt kedvezően ítélik meg az üzleti feltételeket.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szintén csütörtökön tette közzé az amerikai szolgáltatási ágazat végleges BMI-adatait, amelyek merőben más képet mutatnak.

A szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 50,7 pontra csökkent augusztusban az előző havi 53,0 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) ugyancsak 50,7 pontra csökkent a júliusban mért 52,6 pontról. Mindkét index augusztusi értéke 2016 márciusa óta a legrosszabb, és azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés évesített üteme 1,5 százalék alá csökkenhet a harmadik negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!