Lepsényi István: a magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

Gazdaság, 2018.01.17

A kormány a magyar gazdaságot folyamatosan készíti fel arra, hogy eredményesen és sikeresen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, az Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem (BME) partnerségével kialakított Ipar 4.0 Technológiai Központ megnyitóján.

A BME "I" épületében lévő technológiai központban mintegy két éven keresztül 12 különböző ipari innováció látható, amelyek szemléltetik, hogy a termelő kis- és középvállalkozások (kkv) hogyan növelhetik hatékonyságukat a legmodernebb technológiákkal.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország digitális átalakulásához elengedhetetlen a magyar kkv-k fejlesztése, nemzetközi versenyképességük növelése, és az, hogy minél többen, és minél szélesebb körben használják ki az ipar 4.0 lehetőségeit a hatékonyság, a termelékenység növeléséhez.

Lepsényi István felidézte, hogy az Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt több elemből áll, egyebek közt része a modern gyárak éjszakája rendezvény, a mintagyárak rendszere, a kiemelt fejlődési potenciállal rendelkező kkv-k fejlesztése, valamint a most megnyílt Ipar 4.0 Technológiai Központ.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalomra való felkészüléshez stabil, fejlődőképes gazdaságra, határozott jövőképre, és megvalósító eszközrendszerre van szükség, és ezek a feltételek biztosítottak.

Rámutatott, hogy a magyar gazdaság évek óta növekszik, az adósság folyamatosan csökken, a kormányzati deficit a célérték alatt van, az elmúlt években a beruházási ráta 25 százalék felett volt, a költségvetési politika biztos alapot ad a stabil, folyamatos fejlődéshez. 2018 már a hatodik olyan esztendő lesz, amikor a magyar gazdaság növekedése meghaladja az európai uniós átlagot, és jól halad a 2016-ban elfogadott Irinyi Terv végrehajtása.

Józsa János, a BME rektora elmondta, hogy az Ipar 4.0 Technológiai Központ az egyetem több karának együttműködésével jött létre nagyvállalatok közreműködésével. A központ működtetése hozzájárul majd ahhoz, hogy az oktatásban jobban beillesszék a gazdaság számára szükséges tudást.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tájékoztatása szerint az Ipar 4.0 Technológia Központ programban a részvételre már lehet jelentkezni a www.ipar4.hu honlapon, a technológiai központ 2018 áprilisától heti több alkalommal fogadja 8-10 fős csoportokban a regisztrált kkv-k munkatársait.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) lévő Ipar.4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt kerete 2,35 milliárd forint, a programot az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) részvételével létrejött konzorcium valósítja meg 2019 december 15-éig, a technológiai központ kialakítására és működtetésére a BME 200 millió forintot kapott a projektből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!