Lezajlott a Takarék Jelzálogbank részvényeire tett kötelező vételi ajánlat eljárása

Gazdaság, 2021.03.08

(MTI) - Lezajlott a Takarék Jelzálogbank részvényeire tett kötelező vételi ajánlat eljárása, az összehangoltan eljáró személyek, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. , a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. , a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. és a Takarék Zártkörű Befektetési Alap együttes részesedése a társaságban 94,82 százalékról 96,76 százalékra nőtt - közölték a BÉT honlapján csütörtökön.

A tranzakció része az ország második legnagyobb bankcsoportja létrehozásának.

A Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. 2020. december 30-án nyújtotta be nyilvános vételi ajánlatát az MNB-hez, azt követően, hogy a Budapest Bank Zrt. , az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket december 15-én a Magyar Bankholding Zrt. -be apportálták, és ezzel a bankholding megkezdte tényleges működését.

A Magyar Bankholding megalakulásával Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddigi közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

Az új bankcsoport 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet. Együttes mérlegfőösszege megközelíti a 6800 milliárd forintot, hitelállománya a 3800 milliárd, betétállománya pedig a 4800 milliárd forintot.

Az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. , mint a Takarék Jelzálogbank minősített többséggel rendelkező tulajdonosa 2020. december 30-án tett kötelező nyilvános vételi ajánlata szerint a részvényenkénti ajánlati ár 599,53 forint volt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. "A" és "B" sorozatú részvényeire, és 5995,28 forint volt a "C" sorozatúakra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!