Lezárult a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező 50 százalékos részesedésére vonatkozó tranzakció

Gazdaság, 2022.08.01

Lezárult a román Romgaz állami gázvállalat és az amerikai ExxonMobil olajvállalat közötti tranzakció, amellyel az ExxonMobil eladta a román vállalatnak a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését - jelentette be hétfőn a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.

A májusban aláírt szerződés értelmében a román vállalat 1,06 milliárd dollárt fizetett az amerikai vállalatnak a részesedés megszerzéséért. A másik 50 százalékos részesedés az osztrák OMV tulajdonában van.

Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatták fel a földgázlelőhelyt. A két vállalat 2012-ben jelentette be, hogy jelentős - 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült - földgáztartalékot fedeztek fel a román parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben. Az ExxonMobil időközben a térségben több gázmezőjétől megvált, így a romániaitól is.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter hétfőn üdvözölte a tranzakció lezárását, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat mielőbb dönt a kitermelés elkezdéséről.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója múlt csütörtökön azt mondta, hogy az általa vezetett vállalat várhatóan 2023 közepén dönt a kitermelés sorsáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!