Lezárult a hagyományos mesterségek megújítását támogató uniós program

Gazdaság, 2019.05.14

Lezárult a hagyományos mesterségek megújítását támogató európai uniós program, amelyben a tradicionális szakmák megőrzésén és a fiatalok számára vonzóvá tételén dolgoztak nemzetközi résztvevők Budafok-Tétény Önkormányzatának koordinálásával.

Az önkormányzat közlése szerint a három évig tartó nemzetközi projekt teljes költsége 2,5 millió euró volt, amihez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 millió euró támogatást adott.

Hozzátették: a YouInHerit programhoz csatlakozott európai városok és régiók elkötelezettek abban, hogy újra vonzóvá tegyék a pályaválasztó fiatalok számára a régi szakmákat, foglalkozásokat. Példaként említették, hogy a lengyelországi Mazovia a sörkészítést, a szlovéniai Piran a vízimalmok restaurálását és a sólepárlást, Velence a hajózást, Vojdnan-Dignano (Horvátország) az olívaolaj-készítést, Budafok pedig a borászatot nevezte olyan tradicionális szakmának, amelynek a megőrzésén dolgozik.

A programban Budafokon sikerrel zárult tavaly a bormarketing ötletpályázat, valamint tervezik a Soós István Borászati Szakképző Iskolában a borturisztikai menedzserasszisztens képzés újraindítását.

Horvátország egy régiója olívaolaj brandet akar létrehozni, Olaszországban a Velencei Régió Turizmus Igazgatósága a hagyományos velencei hajózáshoz kötődő tradicionális mesterségek újragondolásának ötletével csatlakozott a YouInHerit programhoz. Velencében egy turizmus dizájner képzésen több munkanélküli fiatal kezdett el olyan cégeknél dolgozni, ahol hajózáshoz kapcsolódó turizmussal foglalkoznak, illetve hagyományos mesterségeket űznek.

Közölték: a programban kialakítottak egy, a szakmákat támogató nemzetközi eszköztárat is. Az eszköztár elősegíti a hagyományos mesterségek megismertetését a fiatal generációkkal. A tárban leírt tapasztalatok átültethetők, illetve más projektekben is hasznosíthatók, hiszen a YouInHerit programban történt tesztelésük során sikeresnek bizonyultak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!