Londoni befektetői felmérés: a globális üzleti szektor csaknem feles esélyt lát a világgazdasági recesszióra

Gazdaság, 2022.09.20

A globális vállalati szektor szereplői most már csaknem feles esélyt látnak arra, hogy a világgazdaság recesszióba süllyed a következő egy évben - áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden ismertetett szeptemberi globális felmérésében.

A ház 172 nagyvállalat várakozásait vizsgálta ebben a hónapban. A felmérésbe bevont cégek együtt 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezermilliárd dollár.

Az Oxford Economics keddi beszámolója szerint romlottak a rövid távú világgazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások: a szeptemberi felmérésbe bevont cégek előrejelzéseinek mediánszintje mindössze 1,9 százalékos globális GDP-növekedést valószínűsít 2022-re az előző vizsgálatban kimutatott 2,1 százalék után, és a mostani mediánvárakozás 1,8 százalékponttal gyengébb világgazdasági bővüléssel számol az Ukrajna elleni orosz invázió előtt várt idei globális növekedési ütemnél.

A jövő évi világgazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások is gyengültek: az Oxford Economics felmérésébe bevont üzleti nagyvállalkozások előrejelzéseinek középértéke az előző, júliusi vizsgálat résztvevői által valószínűsített 2,2 százalék helyett immár csak 1,8 százalékos globális növekedést valószínűsít 2023 egészére.

A válaszadók átlagosan mindössze 17 százalékos esélyt adtak arra, hogy a világgazdaság növekedési üteme jövőre elérheti vagy meghaladhatja a 3 százalékot. Az Oxford Economics londoni elemzői kiemelik: a felmérés résztvevői által a 3 százalékos vagy ennél gyorsabb jövő évi globális növekedésre adott átlagos esély hozzávetőleg a fele a júliusi vizsgálatból leszűrhető hasonló várakozásoknak.

A szeptemberi felmérésben kérdezett üzleti szereplők átlagosan mindössze 5 százalékos esélyt adtak arra, hogy a globális GDP-érték 2023-ban 4 százalékkal vagy ennél nagyobb ütemben bővülhet.

A válaszadó cégek ugyanakkor 25 százalékos eséllyel jósolták, hogy az ukrajnai háborúból eredő energiapiaci felfordulás jövőre a gázellátás adagolására kényszeríti és recesszióba sodorja az európai gazdaságokat.

Az Oxford Economics szeptemberi felmérésének résztvevői átlagosan 47 százalékosra taksálták annak az esélyét, hogy a következő tizenkét hónapban a világgazdaság egésze is recesszióba süllyed.

A ház ugyanakkor kiemelte, hogy saját modellszámításai alapján nem tartja elkerülhetetlennek a jövő évi világgazdasági recessziót.

A cég közölte: frissen felülvizsgált előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az általa vizsgált 25 fejlett gazdaság közül 14 kerül recesszióba 2022 végén vagy 2023 elején. Ezek között van a legtöbb európai, valamint az amerikai és a kanadai gazdaság, az ázsiai-csendes-óceáni térség ugyanakkor várhatóan elkerüli a technikai recessziót, vagyis a gazdaság visszaesését két vagy több egymást követő negyedévben.

Az Oxford Economics elemzőinek számításai szerint azonban a recesszióba kerülő fejlett gazdaságok zömében a visszaesés csak két vagy három negyedévig tart, és csaknem teljesen 2022 végére, 2023 elejére koncentrálódik, így az egyébként széles bázisú aktivitási gyengeség ellenére sem tűnik elkerülhetetlennek jövőre a világgazdaság technikai recessziója.

Az utóbbi időszakban más nagy londoni elemzőházak is jelentősen rontott globális növekedési előrejelzéseket adtak az energiaellátási válság és a magas infláció miatt, és vannak olyan prognózisok, amelyek nem zárják ki az euróövezeti gazdaság egész évi visszaesését 2023-ra.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett új, jelentősen felülvizsgált negyedéves előrejelzésében közölte: 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra 1,7 százalékos növekedési ütemet valószínűsít a világgazdaságban, 0,5 százalékponttal, illetve egy teljes százalékponttal lassabbat a júniusban kiadott előző negyedéves prognózisához képest.

A Fitch a globális átlagon belül az euróövezet jövő évi növekedésére szóló előrejelzését csökkentette a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékponttal, elsősorban a földgázellátási válság miatt.

A hitelminősítő közölte: a valutauniós gazdaságban 2023 egészében átlagosan 0,1 százalékos visszaesésre számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!