Londoni elemzők: Horvátországban már most nagyon elterjedt az euró, de bevezetése így is sok előnnyel jár

Gazdaság, 2022.12.01

Londoni pénzügyi elemzők szerint számos előnnyel jár Horvátország számára az euró január 1-én esedékes hivatalos bevezetése.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön, a bevezetés céldátuma előtt egy hónappal bemutatott tanulmányában hangsúlyozta: a valutauniós fizetőeszköz használata már most is olyan széles körű Horvátországban, hogy a hivatalos meghonosítástól várható azonnali gazdasági haszon korlátozott. A cég megítélése szerint azonban a horvát gazdaság kilátásai változatlanul "fényesek", és teljesítménye valószínűleg túlszárnyalja a térségi versenytársakét a következő években.

A ház szerint Horvátország "természetes módon illeszkedik" az euróövezeti gazdasághoz, hiszen a horvát jegybank már 1993 óta irányított árfolyamrendszert működtet, a kuna szűk árfolyamsávban mozgott korábban a német márkával, majd az euróval szemben, és a jelenlegi 7,5345 kuna/euró árfolyam megfelel az elmúlt évtized árfolyamátlagának.

A horvát gazdaságban már most magas szintű az euró használata, a közös valutát széles körben használják tranzakciókhoz, a turizmus jelentős euróbeáramlást generál, emellett a legtöbb bankbetét és a bankok által kihelyezett hitelek zöme is euróban denominált - áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

A ház szerint a horvát gazdaságban így is előnyökkel jár majd az euró hivatalos januári bevezetése. A közös valuta meghonosítása csökkenti például a devizatranzakciós költségeket a fogyasztók és az üzleti vállalkozások számára, megszünteti a közfinanszírozás és a magánszektor egyaránt magas devizaadósságából eredő kockázatokat, és elősegítheti az államadósság-szolgálat költségeinek csökkenését, de legalábbis megakadályozhatja a kockázati felárak meredek megugrását válságok idején - hangsúlyozza csütörtöki tanulmányában a Capital Economics.

Az elemzőház szerint mindemellett Horvátországnak jól jönnek majd az euróövezeti jegybank (EKB) nagyszabású eszközvásárlási programjai is, és az, hogy az EKB szükség esetén eurólikviditást tud nyújtani a horvát pénzügyi rendszernek.

Az EKB szabályozási rendszerének átvétele elősegíti a horvát bankokra nehezedő szabályozási terhek enyhítését. Ennek egyik példája az, hogy a bankok számára előírt tartalékráta a korábbi 9 százalékról 5 százalékra csökkent, és a jövő hónaptól az EKB által megszabott 1 százalékra csökken tovább - áll a Capital Economics helyzetértékelésében.

A cég mindezek alapján közölte: változatlanul arra számít, hogy a horvát gazdaság felülteljesítő lesz a térségben, mindenekelőtt a turizmus folytatódó kilábalása miatt, és azért is, mert Horvátországban viszonylag csekély volt az energiaválságból eredő cserearány-romlási sokk.

A ház várakozása szerint a horvát hazai össztermék (GDP) jövőre 1 százalékkal nő - miközben az euróövezeti gazdaság egészének teljesítménye csökken -, az infláció 2024-ig 2 százalékra lassul.

Összességében a horvát gazdaság középtávú kilátásai "viszonylag fényesek", a következő években 3 százalékos GDP-növekedés várható éves átlagban, ahogy a horvátországi jövedelemszint közelít az EU-átlaghoz és Horvátország hasznosítja az uniós folyósításokat - áll a Capital Economics elemzésében.

Horvátország euróövezeti csatlakozását a hitelminősítők is kedvezően értékelték.

A Moody's Investors Service a nyáron az addigi spekulatív "Ba1" szintről két fokozattal "Baa2"-re javította - vagyis a befektetési ajánlású sávba emelte - a horvát szuverén adósságkötelezettségek besorolását. Indoklásában a cég kiemelte: az euróövezeti csatlakozás a horvát államadósság devizában denominált hányadát a 70 százalék feletti jelenlegi arányról csaknem zéróra csökkenti, hiszen a horvát szuverén devizaadósság-hányad szinte egésze euróban áll fenn.

A S&P Global Ratings csaknem ezzel egy időben "BBB mínusz/A-3"-ról "BBB plusz/A2"-re minősítette fel a hosszú és rövid futamidejű horvát államadósság-kötelezettségek osztályzatát, egyidejűleg "BBB plusz"-ról a lehetséges legjobb, "AAA" szintre emelte Horvátország átutalási és konvertibilitási (T&C) minősítését. Az "AAA" T&C-minősítés azt jelzi, hogy a cég szerint az euróövezeti csatlakozás nyomán megszűnnek a horvát devizakockázatok.

A Fitch Ratings "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra javította Horvátország hosszú távú államadós-besorolását, kiemelten azzal indokolva a lépést, hogy az euró meghonosításával Horvátországnak tartalékvaluta-státusban lévő fizetőeszköze lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!