Londoni elemzők: jövőre a vártnál gyengébb globális növekedés várható, de kettős mélypontú recesszió nem valószínű

Gazdaság, 2020.09.14

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint jövőre az eddig vártnál valamelyest lassabb lesz világgazdaság kilábalása a koronavírus-járvány okozta recesszióból, de kettős mélypontú globális visszaesés továbbra sem valószínű.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics hétfőn bemutatott, felülvizsgált prognózisában közölte, hogy 2021 egészében 5,4 százalékos növekedést vár a világgazdaságban.

A ház eddigi előrejelzése 5,8 százalékos globális növekedést valószínűsített 2021-re.

Az idei évre szóló, 4,4 százalékos világgazdasági visszaesést prognosztizáló becslését a cég változatlanul hagyta.

A jövő évi előrejelzés negatív korrekciójának indoklásában a ház közölte: korábban azzal számolt, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem fejleményei, mindenekelőtt egy hatékony oltóanyag kifejlesztése nyomán már 2021 korai szakaszától elkezdődhet a járványmegelőző előírások lazítása, ám mostani megítélése szerint ez túl derűlátó várakozásnak bizonyult.

Az Oxford Economics londoni elemzői most már azzal számolnak, hogy az emberek közötti távolságtartást előíró szabályozások érdemi enyhítése 2021 közepe előtt nem várható.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy így is erőteljes, a 2008-2009-es globális pénzügyi válság utánihoz hasonló ütemű negyedévenkénti átlagos növekedésekre számít jövőre a világgazdaságban, tekintettel a folytatódó gazdaságélénkítő lépésekre, a háztartások korábban nem tervezett megtakarításainak leépítésére és arra, hogy számos gazdasági szektor folytatja termelésének felfuttatását a legutóbbi időszak szokatlanul alacsony szintjeiről.

A ház nem tartja valószínűnek, hogy a gazdaságok többségében ismét teljes lezárásokat kellene alkalmazni, és megítélése szerint így a kettős mélypontú globális recesszió kockázata is elenyésző.

Mindezt egybevetve az Oxford Economics elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021 harmadik negyedévére ismét eléri a 2019 negyedik negyedévében mért legutóbbi csúcsértéket.

A ház szerint ugyanakkor ehhez hatalmas mértékben járul majd hozzá a kínai gazdaság. Az Oxford Economics várakozása szerint a kínai GDP-érték szezonális kiigazítással számolva 2021 harmadik negyedévében már 8 százalékkal lesz magasabb a válság előtti csúcsszintnél.

A cég közgazdászai szerint Kínán kívül kevés olyan más nagy fejlett vagy feltörekvő gazdaság lesz, amelynek növekedése jövőre meghaladja a 2019-es ütemet.

Kínában más nagy elemzőházak is lendületes növekedést várnak jövőre.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn megerősítette Kína hazai valutában és devizában fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek elsőrendű, "A1" szintű besorolását stabil kilátással

A Moody's az osztályzati megerősítéshez fűzött, Londonban ismertetett elemzésében közölte: az idén mindössze 1,9 százalékos, jövőre azonban már 7 százalékos növekedést vár a kínai gazdaságban.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a kínai gazdaság kilábalását - legalábbis kezdetben - nagyrészt a közszféra aktivitása táplálja majd.

A Moody's ennek alapján azzal számol, hogy a kínai közadósság-ráta - a kormányzati szektor és az állami vállalatok adósságával együtt számolva - 2020-2021-ben a hazai össztermék 185-190 százalékára emelkedik a tavaly mért 167 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!