Londoni elemzők: erőteljes lendülettel kezdik a jövő évet a feltörekvő gazdaságok

Gazdaság, 2017.11.10

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint régen tapasztalt erőteljes növekedési lendülettel kezdi a jövő évet a globális feltörekvő térség.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői a várható jövő évi folyamatokról összeállított, pénteken ismertetett tanulmányukban közölték, hogy a feltörekvő piaci régió gazdaságaiban jövőre és 2019-ben egyaránt 4,7 százalékos átlagos növekedést várnak az idei évre általuk valószínűsített 4,4 százalékos növekedés után.

A ház szerint a globális feltörekvő országcsoport együttes növekedési üteme a csaknem tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta nem haladta meg ilyen mértékben a magasan fejlett ipari gazdaságokét.

Az Oxford Ecomnomics nem tér ki külön a fejlett ipari térség várható növekedési ütemére. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett éves előrejelzésében azonban közölte, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 80 százalékát előállító G20-csoport legnagyobb fejlett gazdasági erőcentrumaiban az idén, jövőre és 2019-ben is 2 százalékos növekedést valószínűsít.

A Moody's a G20-csoport feltörekvő gazdaságaiban jövőre 5,4 százalékos átlagos növekedéssel számol a 2017-re becsült 5 százalékos GDP-bővülés után.

A Moody's elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a geopolitikai kockázatokat, különösen a koreai konfliktust, az amerikai kereskedelmi politika nem egyértelmű irányvonalát és a befektetési eszközök jelentősebb árfolyamzuhanásának potenciálját tartják továbbra is a globális növekedési kilátásokat terhelő legnagyobb ismert kockázatnak.

Az Oxford Economics londoni elemzői azonban pénteki globális előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásait terhelő relatív egyedi kockázatok csökkentek, különös tekintettel a fejlett ipari térségben azonosítható kockázatokra. A ház ez utóbbiak közé sorolta Donald Trump győzelmét a tavalyi amerikai elnökválasztáson, a brit EU-tagság megszűnési folyamatát, valamint az Európában érzékelt "populista nyomást".

Az Oxford Economics tanulmánya szerint mindazonáltal a Trump-elnökséghez kapcsolódó kezdeti félelmek elenyésztek, és enyhültek a kereskedelmi protekcionizmus térnyeréséhez kötődő aggályok is. A cég szerint mindez szintén hozzájárult a globális feltörekvő térség növekedési kilátásainak javulásához.

Az Oxford Ecomomics londoni elemzői szerint a felzárkózó régió gazdaságai most sokkal jobb állapotban vannak az amerikai monetáris politika szigorításának átvészeléséhez, mint 2013-ban, amikor az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve enyhítési ciklusának leépítéséről szóló első hírek komoly piaci megrázkódtatást okoztak a feltörekvő piacokon.

A ház szerint a feltörekvő régió külső fizetési pozíciói ezúttal erőteljesek, devizatartalékaik magasabbak, és a fejlett ipari gazdaságokhoz mért reálkamat-különbözetük is szélesebb.

Az Oxford Economics alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy a Fed az idén még egy, 2018-ban összesen két kamatemelést hajt végre. A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ezt a Fed-kamatpályát a piacok már teljes mértékben beárazták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!