Magas termésátlaggal takarítják be a kukoricát Tolnában

Gazdaság, 2020.10.13

A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)megyei szervezete kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést. A termény nedvességtartalma 16 és 22 százalék között van, a gazdaságok üzembe helyezték a szárítókat.

Azt írták, a szeptember végén hullott csapadék kedvezett a 12 600 hektáron elvetett őszi káposztarepce fejlődésének. Az eső jót tett a kalászosok talaj-előkészítésének is, így a múlt héten nagyobb ütemben kezdődhetett a vetés; a falugazdászok felmérése szerint őszi búzát 45-46 ezer hektár között, őszi árpát 12,5 ezer hektáron szándékoznak vetni idén a Tolna megye gazdák.

Beszámoltak arról, hogy áprilisban és májusban mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, a tavaszi aszály a kukorica és a napraforgó fejlődését is hátráltatta. A kukorica magas átlagtermése annak is köszönhető, hogy júliusban virágzáskor és augusztusban a szemképződéskor 60-60 milliméter csapadék hullott. Az olajos növényt - amelyet 32 700 hektáron termesztették Tolnában -, hektáronként kimagasló, 3,18 tonnás átlaggal takarították be, olajtartalma azonban elmarad az elmúlt évek mutatóitól.

Kitértek arra is, hogy a szezon összes csapadéka alig több mint fele az optimálisnak, a szezon első kétharmadában pedig a talaj nedvességtartalma kritikusan alacsony volt; a fél méternél mélyebb talajrétegekben tavasz elejétől október elejéig folyamatos volt a nedvességvesztés.

A kamara adatai szerint a linolsavas napraforgó tonnáját 140 ezer, a magas olajsav tartalmút 125 000 forintért értékesítik a Tolna megyei termelők. A kukorica tonnánkénti ára 50 és 52 ezer forint között van, az eurobúzáé 60 ezer, a malmi búzáé 62 ezer forint, míg a szója piaci ára 122 ezer, az árpáé 48 ezer forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!