Magyar építőipari vállalatok lakókonténerekkel segítik a horvátországi földrengés károsultjait

Gazdaság, 2021.04.20

A Mészáros Csoport kezdeményezésére 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy egymillió euró (360 millió forint) értékben 120 teljesen felszerelt és bútorozott lakókonténerrel segítsék a tavalyi horvátországi földrengés károsultjait, a kedden átadott lakókonténerek több mint 200 ember lakhatását oldják meg.

Az adománnyal olyan károsultaknak segítenek, akiknek a háza életveszélyessé vált, vagy súlyosan rongálódott.

A lakókonténerek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével érkeztek a térségbe, és jutnak el Petrinja, Glina és Sziszek (Sisak) városába, annak érdekében, hogy a károsultak megfelelő körülmények között tudják átvészelni az újjáépítés időszakát.

Lehel László, a szervezet vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a konténerek közül 108-at fűtéssel, két ággyal, asztallal, illetve székekkel és szekrénnyel szereltek fel, 12 közülük szaniterkonténer.

Hatvan lakókonténert a horvát polgári védelem részére adtak át. Ezeket különböző, a fölrengés által érintett településeken állítják fel, Petrinja, valamint Glina városban és azok térségében. Hatvan konténer Sziszek városába kerül, ahol egy "konténerváros" épül, ennek előkészítő munkálatai hamarosan befejeződnek - tette hozzá.

Mészáros Lőrinc üzletember az átadást követő sajtótájékoztatón elmondta: ő Horvátországba nem turistaként szokott járni, hanem barátként. Amikor a katasztrófa megtörtént, azonnal azon kezdtek gondolkozni, hogyan tudnának segíteni - mondta el, hozzátéve, hogy ez már a második adományuk, korábban egy nagyobb élelmiszer-szállítmányt is küldtek.

Tomo Medved horvát miniszterelnök-helyettes, a romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására létrehozott válságstáb vezetője megköszönte a magyar vállalkozóknak és embereknek az adományokat, és hangsúlyozta a magyar kormány támogatását egy iskola és egy templom felújításában.

Kiemelte: eddig 2000 lakókonténert állítottak fel a földrengés sújtotta területeken, és 15 úgynevezett konténertelepülést hoztak létre, valamint további kettő megépítését tervezik.

A mostani 120 lakókonténer mellett Magyarország korábban már adományozott 56 lakókonténert a földrengés károsultjainak - emlékeztetett.

"Biztos vagyok benne, hogy minden lakos - ezen a területen - megtalálja majd a legjobb módját annak, hogy kifejezze háláját és tiszteletét azokért az adományokért, amelyeket a legnehezebb időkben önöktől kaptak" - fogalmazott Medved.

Az adományozók listája: A-Híd Zrt., Belfry PE Kft., Duna Aszfalt Zrt., EB HUNGARY INVEST Kft., Épkar Zrt., EuroAszfalt Kft., Fejér-B.Á.L. Zrt., FK-Raszter Építő Zrt., Horváth Építőmester Zrt., HUNÉP Építőipari Zrt., Laterex Építő Zrt., Magyar Építő Zrt., Market Építő Zrt., Pharos95 Kft., Mészáros és Mészáros Kft., Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft., R-Kord Építőipari Kft., Soltút Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Szabadics Zrt., V-Híd Építőipari Zrt., West Hungária Bau Kft., ZÁÉV Zrt.

December 28-án és 29-én két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot, amelyet számos utórengés követett. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozatuk és 28 sérültjük volt. A térségben több mint 39 ezer épület sérült meg, a károkat 5,5 milliárd euróra becsülte fel a kormány, amely január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!