Magyarország a régióban elsők között tette lehetővé az otthoni munkavégzés adómentes támogatását egy felmérés szerint

Gazdaság, 2021.03.08

A régióban több helyen is támogatják az otthoni munkavégzést, Magyarország az elsők között tette lehetővé meghatározott összegig a home office adómentes támogatását - derül ki a Niveus Consulting Group és nemzetközi hálózatának régiós összehasonlításából.

Az üzleti tanácsadó cég hétfői közleménye szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben a home office szabályozása és a támogatási programok kidolgozása különösen nagy figyelmet kapott sok országban. A juttatások tekintetében rendkívül vegyes a kép, egyes országokban komoly támogatási programokat dolgoztak ki a koronavírus járvány hatására, míg máshol semmi nem történt ezzel kapcsolatosan - jelezték.

Magyarországon a járványhelyzet idejére még tavaly novemberben elfogadott kormányrendelet eltérést enged a távmunka vonatkozásában a Munka törvénykönyvében (Mt.) lévő szabályozástól, tehát a felek szabadon meghatározhatják az otthoni munkavégzés kereteit. Ennek azért van jelentősége, mert a rendelet nélkül a távmunka szabályai csak azokra a munkavállalókra vonatkoznak, akik kizárólag otthonról dolgoznak, a részben irodából, részben otthonról végzett munka kereteit az Mt. jelenleg nem szabályozza - mutatott rá a Niveus Consulting Group.

A közleményben kiemelték azt is, hogy novembertől - egyelőre csak a veszélyhelyzet végéig - lehetővé tették a cégeknek a home office adómentes támogatását havonta a minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig, jelenleg 16 740 forintig. A rendelet szerint a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak nyújtható az adómentes támogatás.

Az Mt. szerint a munkaszerződést írásba kell foglalni és azt csak írásban lehet módosítani. A támogatás nyújtásához ezért mindenképpen találkoznia kell a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy írásban is sor kerüljön a munkaszerződés módosítására, különben az adóhatóság kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét - hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

Magyarországon a munkáltatónak biztosítania kell a munkavégzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket, tehát adott esetben a dolgozó által használt laptop, az egészséges ülőmunkát biztosító irodai szék és az internet-hozzáférés is ezek közé sorolható - írják a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!