Májusban 30,6 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

Gazdaság, 2020.07.14

Májusban a nyers adatok szerint 30,6 százalékkal csökkent a román ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés 28 százalékos volt, ugyanakkor májusban az előző hónaphoz mérten a nyers adatok szerint 22,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint pedig 15,1 százalékkal.

Az első öt hónapban az ipar kibocsátása 17,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, a kiigazított adat szerint 17,2 százalékos volt a visszaesés. A január és május közötti időszakban mindhárom nagy ágazatban csökkenést jegyeztek, így a feldolgozóipar kibocsátása 19,7 százalékkal esett vissza, a bányaiparban a termelés 9,8 százalékkal mérséklődött, míg az elektromos-, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása 6,1 százalékkal zsugorodott.

Az első öt hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 14,9 százalékkal volt kisebb a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Az új megrendelések 14,9 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához mérten. Májusban 32,7 százalékkal kevesebb új megrendelés volt a tavalyi ötödik hónaphoz mérten, ugyanakkor áprilishoz képest 19,1 százalékos növekedést jegyeztek fel. Tavaly egész évben 2,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!