Májusban mérséklődött az amerikai szolgáltatóipar teljesítményromlása

Gazdaság, 2020.06.03

Májusban lassult a szolgáltatóipar teljesítményromlása az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének szerdán ismertetett eredménye szerint. Hasonló megállapításra jutott az amerikai ISM kutatóintézet is saját felmérésében.

A gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit felmérésében májusban 37,5 pontra emelkedett az áprilisi 26,7 pontról.

Tekintettel arra, hogy az 50 pont alatti szint zsugorodásnak számít, így a májusi adat valójában azt jelzi, hogy az ágazat teljesítményromlása mérséklődött.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatgyűjtések összesítésével képzett kompozit BMI értéke is emelkedett, az áprilisi 27 pontról 37 pontra javult májusban, de így is még messze állt a csökkenést a növekedéstől elválasztó 50 ponttól.

Az amerikai ISM gazdaságkutató intézet is a szolgáltatóipari aktivitás gyengülésének a lassulását mutatta ki májusra saját BMI felmérése alapján.

Az ISM más metodológiával dolgozik mint a Markit, "szolgáltatóipari" felmérése a "nem feldolgozóipari" ágazatokat öleli fel, tehát tartalmazza a krízishelyzetekben is viszonylag jól teljesítő építőipart is.

Az ISM nem feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 45,4 pontra emelkedett májusban az áprilisi 41,8 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!