Májusban tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2022.06.08

Májusban 3,2 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,3 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában. Tavaly májusban a munkanélküliségi mutató 3,9 százalék volt.

A munkaügyi hivatalok május végén 235 468 munkát kereső személyt tartottak nyilván, mintegy hétezerrel kevesebbet, mint áprilisban, míg a szabad munkahelyek száma 337 331 volt.

A cseh munkaerőpiacot jelenleg erősen befolyásolja a szezonális munkák megjelenése, elsősorban a mezőgazdaságban, építőiparban, idegenforgalomban és a vendéglátásban - mutatott rá Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal igazgatója újságírók előtt. Erre való tekintettel várható, hogy a következő hónapokban a munkanélküliségi mutató tovább javul.

A hivatalos kimutatások szerint május végéig már 68 885 ukrajnai menekült lépett munkába Csehországban, ahol jelenleg több mint 300 ezer menekült tartózkodik. A legtöbben a Pilseni és a Közép-csehországi régióban, illetve Prágában dolgoznak. Az új ukrán munkaerő jelentős részét nők teszik ki, akik a gyermekeik miatt általában könnyebb és egyműszakos munkákat vállalnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!