Márciusban 3 százalékon stagnált a román éves infláció

Gazdaság, 2020.04.10

Márciusban 3,05 százalékon stagnált a román éves infláció, miután februárban is ugyanennyi volt az éves fogyasztói árindex - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Az előző hónapban a januárban regisztrált 3,6 százalékról csökkent az éves fogyasztói árindex 3,05 százalékra.

Márciusban 5,11 százalékkal drágultak az élelmiszerek a tavalyi harmadik hónaphoz mérten, a szolgáltatások 3,8 százalékkal kerültek többe, míg a nem élelmiszerek fogyasztói árindexe 1,39 százalékkal emelkedett.

Márciusban a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek februárhoz képest. A Román Nemzeti Bank (BNR) 0,1 százalékponttal, 3 százalékra csökkentette februárban az idei inflációs előrejelzését. A jegybank várakozásai szerint 2021-ben 3,2 százalékos fogyasztói árindex várható. Tavaly decemberben 4 százalék volt az éves inflációs ráta, ami meghaladta a bukaresti jegybank által célul kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsávot.

A jegybank március 20-án 50 bázisponttal, 2 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet következményeinek enyhítése érdekében. Azelőtt a román alapkamat, 2018 májusa óta változatlanul, 2,5 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!