Márciusban csökkentek a németországi építőipari megrendelések

Gazdaság, 2019.05.24

Márciusban szezonális, naptári és árkiigazítással 1,9 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, de így is havi rekordot értek el a német építőipar új megrendelései a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken publikált jelentése alapján.

Az új megrendelések beérkezésének az ingadozások kiküszöbölésére kalkulált három havi átlaga a január-márciusi időszakra vonatkozóan szintén 1,9 százalékkal csökkent az október-decemberi három hónaphoz képest.

A havi csökkenés azonban magas bázishoz képest értendő, hiszen éves összevetésben a márciusban beérkezett új megrendelések naptári és árkiigazítással 11,3 százalékkal haladták meg a 2018 márciusit. Az év első három hónapjában beérkezett új megrendelések pedig 8,0 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi azonos időszakét.

A márciusban beérkezett építőipari megrendelések azzal együtt is az adott hónap rekordjának számítanak, hogy csökkentek az előző havihoz képest. Tavaly december óta mindegyik hónapban, azaz négy egymást követő hónapban az adott hónap történelmi rekordját érte el az építőiparban az új megrendelések összege.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett májusi németországi üzleti hangulatindexén belül az építőipari ágazati mutató a vállalatok helyzetmegítélésének és kilátásainak a javulását mutatta ki. Az építőipari hangulatindex eszerint sorban a harmadik hónapban javult májusban. A már egyébként is jónak ítélt aktuális helyzetet még kedvezőbben ítélték meg a vállalatok és várakozásaikon is javítottak.

Az építőipari ágazattal ellentétben az ifo összesített, minden ágazatot magában foglaló németországi üzleti hangulatindexe azonban a vártnál nagyobb mértékben romlott májusban. A gazdasági szereplők aktuális üzleti kondíciókról alkotott megítélését számszerűsítő mutató csökkent, nem változott viszont a hat hónapra előretekintő várakozásaikat tükröző mutató.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2019/05/PD19_197_441.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!