TV műsor

Márciusban emelkedtek a termelői árak az euróövezetben

Gazdaság, 2021.05.05

Márciusban a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban elsősorban a magasabb energiaárak miatt - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Márciusban 1,1 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az euróövezetben és 1,2 százalékkal az Európai Unióban az előző havihoz képest. Februárban 0,5 százalékos és 0,6 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke.

Az egy évvel korábbihoz mérve a termelői árak az euróövezetben márciusban 4,3 százalékkal nőttek, az Európai Unióban pedig 4,5 százalékkal. Februárban 1,5 százalék volt az éves áremelkedés mértéke az euróövezetben és 1,7 százalékos az EU-ban.

A termelői árak havi emelkedésének a mértéke az euróövezetben megfelelt az 1,1 százalékos piaci várakozásoknak, az éves áremelkedés mértéke viszont meghaladta azt, mivel elemzők körében 4,2 százalékos konszenzus alakult ki.

Tavaly februártól májusig csökkentek a termelői árak az euróövezetben az előző havihoz viszonyítva, sorrendben 0,7, 1,5, 2,0 és 0,6 százalékkal, majd emelkedésnek indultak. A legnagyobb mértékű havi áremelkedés idén januárban volt, 1,7 százalékos.

Éves összevetésben az idén januárban kezdtek emelkedni a termelői árak az euróövezetben, főként az alacsony bázisérték miatt, mivel tavaly az egész évben elmaradásban voltak a 2019-eshez képest. A legnagyobb mértékben májusban voltak a termelői árak az előző évi alatt, 5,0 százalékkal.

Az idei márciusi áremelkedéshez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben, az euróövezetben 2,0 százalékos, az EU-ban 1,9 százalékos havi emelkedéssel. Energiaárak nélkül az euróövezetben és az EU-ban is egyaránt 0,9 százalékos volt az ipari termelői árak havi emelkedése márciusban.

Az energiaárak egy év alatt 10,3 százalékkal emelkedtek az euróövezetben márciusra és 10,9 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül az 2,3 és 2,5 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése a két régióban.

Az idén márciusban a legnagyobb mértékben Írországban emelkedtek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva, 7,9 százalékkal. Spanyolországban 2,5 százalékos, Portugáliában 2,3 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke. Az előző havihoz képest csak Észtországban csökkentek a termelői árak márciusban, 1,6 százalékkal.

Éves összevetésben is Írországban emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak márciusban, 21,2 százalékkal. Dániában 10,4 százalékos volt az emelkedés, Belgiumban pedig 9,3 százalékos. A termelői árak az egy évvel korábbihoz képest csak két országban csökkentek, Cipruson 3,0 százalékkal, Szlovákiában 0,6 százalékkal.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563075/4-05052021-AP-EN.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!