Matolcsy György a tőkepiac fejlesztését és szélesítését sürgette

Gazdaság, 2019.09.19

    Budapest, 2019. szeptember 19., csütörtök (MTI) -  A tőkepiac fejlesztését és szélesítését sürgette a jegybankelnök a BÉT50 konferencián csütörtökön, megemlítve, hogy ennek legjobb eszköze a vállalati kötvények tőzsdei bevezetése.

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint Matolcsy György egyebek mellett arról beszélt, hogy a tőkepiac lehetőséget teremt a vállalatoknak a fejlődésre, és ezt a lehetőséget a vállalati siker egyik legnagyobb tartalékának nevezte.

A Budapesti Értéktőzsde közép- és nagyvállalati vezetőknek tartott rendezvényén megismételte, hogy 2010 óta a külső mellett belső források is jelentősen támogatják a növekedést, így a magyar gazdaság 2013 óta felzárkózási pályán van. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a kamatkiadások csökkentésében, hiszen két százalékponttal mérséklődtek az államadósság után fizetett kamatok - emelte ki.

A jegybank elnöke ismét figyelmeztetett az újabb kihívásokra, amelyek miatt egyre fontosabb szavai szerint a jól működő, stabil tőkepiac és az erős tőzsdei struktúra megléte. Emlékeztetett rá, hogy a jegybank 330 pontos versenyképességi programjának egyik kiemelt eleme a tőkepiacok fejlesztése, hiszen egyértelmű összefüggés van a fejlettség és a tőzsdei kapitalizáció között. Egy innováció által vezérelt, külső és belső technológiai tudásra épülő modell kiépítését a tőzsdére kell alapozni - hangsúlyozta.

A tőzsde fejlesztése szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a magyar bankok és az állami vállalatok tőzsdei bevezetését, és a belföldi vállalati kötvénypiacok támogatását, emellett megemlítette a hosszú távú megtakarítások ösztönzését az állam és a piac együttműködésére épülő jóléti alapok létrehozásával, illetve a hazai kis- és középvállalkozások tőkéhez juttatását mind uniós, mind hazai források bevonásával.

A GDP-arányos hitelállományban és a vállalati kötvények hitelezésen belüli arányában, illetve a vállalati kötvények GDP-hez mért szintjében is jelentős tartalékok rejlenek - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!