MÁV: elkezdődött az új típusú jegy- és bérletautomaták próbaüzeme

Gazdaság, 2021.04.20

Elkezdődött a MÁV-Start új típusú jegy- és bérletautomatáinak 60 napos utasforgalmi próbaüzeme, a 13 automatát a Nyugati és a Keleti pályaudvaron tesztelik - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.

A közleményben ismertetik, hogy az éles próbaüzemet követően, várhatóan nyár végén kezdődhet meg további 362 új típusú automata telepítése, így heti átlagban 15 darabbal bővül majd a MÁV-Start meglévő automata állománya 2022 februárjáig.

Az új automaták beszerzésének összköltsége az eszközökkel és kiegészítő költségekkel együtt 4,6 milliárd forint, amit saját forrásból finanszíroz a MÁV-Start. Az automatákat, közbeszerzési eljárás eredményeként a Traco Zrt. szállítja - közölték.

Az új készüléket elsősorban a győri, az esztergomi, a szobi, a veresegyházi, a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi, a hatvani, a ceglédi, az újszászi, a lajosmizsei és a kunszentmiklós-tassi vasútvonalon telepítik majd.

Az automaták közül 100 kizárólag bankkártyás, 275 pedig vegyes, azaz kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas.

A MÁV az első automatákat 2013-ban állította forgalomba, 2020-ban pedig már 166 ilyen készülék működött. A MÁV adatai szerint 2021-ben a jegyek 45,2 százalékát jegypénztárban, 27,7 százalékát online - webes felületen vagy a MÁV applikáción keresztül -, 15,1 százalékát jegykiadó automatákból veszik az utasok.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság a felhasználói elégedettséget online kérdőívvel vizsgálja, amely a jegyértékesítési folyamat végén felugró QR kóddal érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!