MediaMarkt: a lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot

Gazdaság, 2019.04.18

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el - derül ki a MediaMarkt országos felméréséből.

Az áruházlánc csütörtöki közleménye aggasztónak nevezi, hogy tízből négyen az utcára teszik ki az e-hulladékokat, miközben a műanyagot az emberek háromnegyede, a papírt a kétharmada szelektíven gyűjti. Előbbiek túlnyomó része lomtalanításkor szabadul meg az elektronikai eszközöktől, kisebb részük pedig azon kívül is kirakja, vagy a kukába dobja a fölöslegessé vált készülékeket.

A megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy nem tud a megfelelő elhelyezéssel foglalkozni, 15 százalékuknak állítólag nincs erre ideje, további 22 százalék pedig arra hivatkozott, hogy nem tudja, hova vihetné az e-hulladékot.

A tájékozatlanság miatt a közlemény kiemelte, hogy az értékesítők 2004 óta kötelesek ingyen visszavenni a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket. A Mediamarkt 32 üzletében biztosít erre lehetőséget, de az új termékek házhoz szállításakor is elviszik a használt készülékeket. Az üzletlánc emellett évente körülbelül 1000 tonna e-hulladék feldolgozásáról is gondoskodik - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!