Megalakultak az ágazati készségtanácsok

Gazdaság, 2019.03.12

Megalakultak az ágazati készségtanácsok, a tizennyolc készségtanács elnökei Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől vették át megbízóleveleiket kedden Budapesten - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

Kiemelték, az ágazati készségtanácsok a szakképzés teljes megújításának részeként kezdik meg működésüket, legfőbb feladatuk a következő 3-5 évben szükséges munkakörök szakképzési elvárásainak meghatározása, és ezek alapján javaslattétel az új tartalmak tananyagokba emelésére.

A közlemény szerint a gazdasági növekedés és a gyors technológiai változások indokolják, hogy a gazdasági szereplők könnyebben kapcsolódhassanak be a szakképzés szabályozási rendszerébe, és több lehetőséget kapjanak a szakképzés és felnőttképzés szakmai tartalmainak kialakítására, módosítására.

A miniszter a megbízólevelek átadásakor hangsúlyozta, hogy a jövő szakképzésének a gazdaság igényei alapján kell működnie: a kínálatvezérelt képzési gyakorlatot fel kell váltania a keresletvezérelt szakképzési és felnőttképzési rendszernek - közölte a tárca.

Az ágazati készségtanácsok tagjait és elnökét első alkalommal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a területért felelős miniszter jelölte ki két évre. A tagok az egyes ágazatok meghatározó vállalkozásainak képviselői, egy tagot pedig a munkavállalói érdekképviseletek delegálnak. A tanács létszáma az ágazat jellegétől függően legalább hét, legfeljebb tizenkilenc fő - ismerteti az ITM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!