Megalapításának 125. évfordulóját ünnepli a Magyar Közgazdasági Társaság

Gazdaság, 2019.05.24

Az idei közgazdász-vándorgyűlés központi témája a fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások lesznek. A megalapításának 125. évfordulóját ünneplő Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) május 24-i éves küldöttgyűlésén az egyesület legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat vehette át Pulai Miklós, a Magyar Bankszövetség korábbi főtitkára - közölte az MKT pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, a monetáris tanács tagja a küldöttgyűlésen az egyesület idei terveiről elmondta, hogy a közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájának szeptember 5-7. között az idén Nyíregyháza ad otthont. A rendezvényre idén is 800-900 szakembert várnak a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból.

Az 1894. május 27-én megalakult, jelenleg több mint háromezer tagot számláló, 23 szakosztállyal és 15 megyei szervezettel tevékenykedő MKT küldöttgyűlésén megemlékeztek a társaság 125 éves történetéről. Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője, az MKT elnökségi tagja, korábbi főtitkára, emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az alapítók között megtalálhatók a "boldog békeidők" azon miniszterelnökei is, akiknek emlékét máig megőrizte az utókor. Széll Kálmán, Tisza István és Wekerle Sándor mind fontosnak tartották, hogy részt vegyenek e szakmai egyesület munkájában. Emellett az alapítók között ott volt Acsády Ignác, Falk Miksa, Hollán Ernő, Lipthay Sándor - ma budapesti utcák viselik a nevüket -, és a kor olyan kiválóságai, mint Kautz Gyula, a tudós bankigazgató, Kőrösi József statisztikus vagy éppen Popovics Sándor, a Magyar Nemzeti Bank első elnöke.

Halm Tamás kifjetette, hogy az MKT működését kezdetektől sokkal inkább jellemezte a gyakorlati közgazdasági kérdések vizsgálata, semmint az elméleti vagy kutatási eredmények bemutatása. Az 1900-as évek első felében előadás-sorozatot rendeztek a kivándorlásról, később a háborúval összefüggő közgazdasági kérdésekről, az inflációról, a birtokpolitikáról, a főváros pénzügyi helyzetéről, és így tovább.

Az éves küldöttgyűlés zárásaként, a Magyar Közgazdasági Társaság megalapításának 125. évfordulója alkalmából Pleschinger Gyula elnök és Hegedüs Éva főtitkár kitüntetéseket adott át. Pulai Miklós, a Magyar Bankszövetség korábbi főtitkára az MKT legmagasabb kitüntetését, Közgazdász Életműdíjat vehetett át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!