Megbírságolta az MNB a Cetelem Bankot és leányvállalatát

Gazdaság, 2019.02.19

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13,5 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra és leányvállalatára, az ONEY Magyarország Zrt.-re, elsősorban az adósságfék szabályokat és az informatikai területet érintő ismételt jogsértések, illetve a banknál feltárt egyéb működési szabálytalanságok miatt.

A jegybank keddi tájékoztatása szerint utóvizsgálatot végeztek a banknál és leányvállalatánál, a 2016. december 31. és a 2018. június 8. közötti időszakot áttekintő utóvizsgálat elsődlegesen a korábbi átfogó vizsgálat során tett felügyeleti megállapítások végrehajtását ellenőrizte.

Az eljárás során megállapították, hogy a Magyar Cetelem Bank a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem, vagy nem teljes körűen szüntette meg a hitelkockázat-kezelési és informatikai tevékenységét érintő egyes hiányosságokat. Az adóstársak minősítése és az adósságrendező kölcsönök hitelcéljának ellenőrzési mechanizmusa továbbra sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. A hitelintézet emellett hitelkihelyezése során számos esetben ismételten megsértette az adósságfék-szabályokat a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatónál előírt korlát túllépésével.

Az MNB a korábbi vizsgálattól független hiányosságokat is talált a banki működésben.

Az utóvizsgálat az ONEY Magyarország Zrt.-nél az informatikai rendszer egyes biztonsági, hozzáférési és adminisztratív területein állapított meg részben ismétlődő jogsértéseket.

A jegybank ismét kötelezte a pénzügyi intézményeket, hogy a feltárt, nem orvosolt szabálytalanságokat március 31-ig szüntessék meg.

Az MNB a jogsértések miatt a Cetelem Bankra 9 millió, az ONEY Magyarország Zrt.-re 4,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. A bírság meghatározása során enyhítő körülménynek számított, hogy a vizsgálat nem tárt fel ügyfélérdek-sérelmet, valamint a pénzügyi intézmények együttműködő magatartást tanúsítottak és a hiányosságok orvoslására azonnali intézkedéseket tettek - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!