Megbírságolta az MNB az AKKO Invest egykori vezető tisztségviselőjét

Gazdaság, 2019.05.17

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,5 millió forintra bírságolta az Akko Invest korábbi vezető tisztségviselőinek egyikét, ezzel első alkalommal büntetett a menedzserekre vonatkozó speciális előírások megsértése miatt.

Az MNB pénteki közleménye szerint a vizsgálat nem állapított meg tiltott bennfentes kereskedést. A Plotinus tőzsdei részvényeket kibocsátó Akko Invest Nyrt. (korábbi nevén Plotinus Nyrt.) volt vezető tisztségviselője ugyanakkor áthágta a piaci visszaélésekről szóló uniós rendeletben (Market Abuse Regulation, MAR) a vezetők ügyleteire előírt szabályokat. A volt vezető egyes tavalyi és tavaly előtti ügyletkötéseinél nem teljesítette az évi 5 ezer euró ügyletkötési küszöbérték átlépésére vonatkozó bejelentési kötelezettségét, emellett egyes ügyleteit a kibocsátó féléves pénzügyi jelentésének közzétételét megelőző 30 napos tilalmi időszak alatt kötötte meg úgy, hogy a kivételszabályok egyikét sem igazolta.

Az MNB intézkedés alkalmazása nélkül zárta le egy másik piacfelügyeleti eljárását, amely az Akko Invest saját részvény ügyleteivel kapcsolatos piaci manipuláció gyanúját vizsgálta - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!