Megduplázná mérlegfőösszegét idén a Nartex Pénzügyi Zrt.

Gazdaság, 2020.02.19

A Nartex Pénzügyi Zrt. 2019-ben megháromszorozta mérlegfőösszegét, az idén pedig a tevei szerint megduplázza azt, elérve az 1,1 milliárd forintot - közölte a társaság az MTI-vel.

A növekedés hátterében az áll, hogy a hitelezési boom ellenére a kis- és középvállalkozások jelentős része számára akadályt jelent a néha túl merev banki belső szabályozás, így egyre nagyobb igény van a nem hagyományos pénzügyi szolgáltatásokra - fejtette ki a közlemény Németh Bélát, a Nartex elnökét és tulajdonosát.

A cég adózott eredménye tavaly a tízszeresére, 400 millió forint fölé nőtt, az idén ennél 40 százalékkal többre számítanak - tette hozzá az elnök.

Németh Béla fő tevékenységeik közül kiemelte a kockázati hitelezést. Ez lehet például exportbevétel előfinanszírozása, kötvénykibocsátás megszervezése, beruházások finanszírozására, de akár lejárt követelések kezelése, megvásárlása is.

A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása szerint tavaly Magyarországon kevesebb mint 250 pénzügyi vállalkozás működött, amelyekből becslések szerint több mint száz foglalkozhat kockázati hitelezéssel. Ezen társaságok egy jelentős része azonban uniós források felhasználásával finanszíroz, ezzel részben elveszítik azt a rugalmasságot, amely a kockázati hitelezőket megkülönbözteti a bankoktól - jegyezte meg az elnök.

A kis- és közepes vállalkozások esetében a hagyományos finanszírozási formák nem alkalmasak például a menedzsment általi cégkivásárlás segítésére, ami bizonyos esetekben biztosíthatja a cégek továbbélését, illetve az induló vállalkozások sok ötlete bukik el azon, hogy nincs meg a kellő tőke ahhoz, hogy befektetéséretté tegyék azt, ezért van szükség a nagyobb kockázatot kezelni tudó pénzügyi befektetőre - vázolta a cége előtt álló lehetséges új növekedési területeket Németh Béla.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!