Megemelkedett decemberben a németországi csődök száma

Gazdaság, 2021.01.07

A csődbejelentési kötelezettség válság idejére bevezetett lazításának a feloldásával decemberben megemelkedett ugyan a vállalati csődök száma Németországban, de csődhullám nem következett be az IWH gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) rendszeres csődtrend-jelentésének csütörtökön bemutatott aktuális száma alapján tavaly decemberben közel harmadával, 30 százalékkal 921-re emelkedett a bejelentett csődök száma az előző három hónap átlagához képest, de nagyjából megfelelt az egy évvel korábbi, 2019 decemberi szintnek.

A bejelentett csődök megemelkedett száma csekély hatással volt a munkahelyekre, mivel a csődbe ment vállalatok 10 százalékát kitevő nagyobb cégek összesen mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztattak.

A koronavírus-válság vállalati szektorra gyakorolt negatív következményeinek az enyhítése érdekében a német kormány az elmúlt év tavaszán lazította a csődbejelentés fizetésképtelenségre és túlzott eladósodásra vonatkozó követelményrendszerét. A fizetésképtelenség bejelentésére vonatkozó rendelkezések esetében októberben állt vissza az eredeti követelményrendszer, a túlzott eladósodás bejelentésének lazított követelményrendszere pedig január végén veszíti hatályát.

Steffen Müller, az IWH csődök elemzésével foglalkozó struktúraváltási és termelékenység-kutató osztályának a vezetője szerint a decemberi adatok megerősítik a kutatóintézet korábbi prognózisait, miszerint nem fog csődhullámra sor kerülni Németországban a járványvédelmi gazdasági korlátozások miatt.

"A bejelentési kötelezettség visszaállítása a korábbi szintre csak a csődök számának mérsékelt növekedését vonta maga után és nem váltott ki csődhullámot" - fogalmazott. "A csődök száma januárban és februárban is a többéves átlag közelében fog maradni. Februárig biztosan nem kell csődhullámra számítani" - szögezte le.
https://www.iwh-halle.de/nc/presse/pressemitteilungen/detail/iwh-insolvenztrend-deutlich-mehr-insolvenzen-im-dezember/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!