Megjelent a 2030-ig szóló exportstratégia kivonata

Gazdaság, 2019.04.18

Megjelent a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2030-ig szóló, márciusban elfogadott Nemzeti Exportstratégiájának kivonata csütörtökön a kormany.hu oldalon.

Az exporttámogatási eszközrendszer fejlesztési irányait kijelölő dokumentum a világgazdasági környezet változásával indokolja a tervezett intézkedéseket. Kidolgozásánál ezért - mint írták - a globális keresleti és kínálati viszonyok várható alakulását és a technológiai irányokat éppúgy figyelembe vették, mint az exportképes belföldi kínálatot, az ágazati stratégiákat és gazdaságfejlesztési irányokat. Új versenyképességi intézkedéseket sürget a startégia azért is, mert Magyarországon viszonylag kevés az exportképes cég. A kormányzati terv a kis- és közepes vállalkozások exportrészesedését 50 százalékra emelné 2030-ra, támogatná a kapcsolódásukat a globális értékláncokhoz, bővítené a magyar kivitelt EU-n kívüli piacokra, és a térség leghatékonyabb exportfinanszírozási rendszerét hozná létre.

A stratégia elsősorban az egészség-, az élelmiszer- és építésgazdaságra, a vízgazdálkodásra, valamint az ezekhez kapcsolódó technológiai megoldásokra támaszkodik, a kormányzati intézkedések közül pedig kiemelték többek között a külföldi befektetések ösztönzését, a segélyhitelezési politikát, a beszállítói láncok fejlesztését, az exportengedélyek felgyorsítását, mintatermékek és mintafarmok létesítését.

Az exportbővítés új eszközeit a következő hónapokban dolgozza ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium az érintett tárcákkal, állami szervezetekkel és ágazati szereplőkkel együttműködve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!