Megkapta az engedélyt Dukovany bővítésére a CEZ

Gazdaság, 2021.03.08

Megkapta a hivatalos engedélyt a Dukovany atomerőmű kibővítésére a Cseh Energetikai Művek (CEZ) - közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője hétfőn Prágában.

A szóvivő leszögezte: az állami atombiztonsági hivatal (SÚJB) engedélye az új energiablokkok építésének előkészítése során egyike a legfontosabb lépéseknek. A több mint 200 tanulmány, elemzés és szakértői vélemény kidolgozása öt évig tartott.

"A dokumentumok értékelése soron nem találtunk olyan tényeket, amelyek akadályoznák az engedély kiadását" - jelentette ki Dana Drábová, az SÚJB elnöke.

A múlt század nyolcvanas éveiben üzembe helyezett Dukovany a legrégebbi cseh atomerőmű. A CEZ azt tervezi, hogy Dukovanyban további két egyenként 1200 megawatt teljesítményű új energiablokkot épít. Egy atomenergiablokk építésének tervezett költsége mintegy hatmilliárd euró, az elképzeléseket a cseh kormány már tavaly jóváhagyta.

A projekt megvalósítására a CEZ nemzetközi pályázatot ír ki. A hozzáférhető értesülések szerint a projekt iránt az orosz Roszatom, a kínai CGN, az észak-amerikai Westinghouse, a francia EdF és a dél-koreai KHNP konszernek érdeklődnek.

Csehországban politikai vita van arról, hogy kinek engedélyezzék a pályázaton való részvételt. A cseh jobboldali pártok azt követelik, hogy nemzetbiztonsági okokból a kormány ne engedélyezze az orosz és a kínai cégek részvéltelét a pályázaton. A cseh kormány azonban egyelőre senkit sem akar kizárni a tenderből. Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy az esetleges nemzetbiztonsági kockázatokat valamelyik cégnél csak a pályázati anyag átvizsgálásakor lehet megítélni. Havlícek szerint a pályázatot néhány hét alatt véglegesítik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!