Megkezdődött a Berhida ipartelep kármentesítésének második szakasza

Gazdaság, 2021.09.14

Megkezdődött a volt Peremartoni Vegyipari Vállalat (Berhida Peremarton Ipari Park) területén a kármentesítés második szakasza, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a munkát mintegy 8,8 milliárd forint támogatásból valósítja meg, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A nemzeti vagyonkezelő keddi közleményében jelezte: vissza nem térítendő európai uniós támogatásból végzik az állami felelősségi körbe tartozó egykori vegyipari vállalat területének kármentesítését.

Az első, már lezárult szakasz a 2007-2013-mas uniós programozási időszak forrásaiból valósult meg.

A projekt célja az ipartelepen keletkezett talajvíz-szennyeződés további terjedésének megakadályozása, és a már elszennyezett talajréteg környezeti kockázatelemzés alapján elfogadható kockázati szintig történő kármentesítése, a projekt első szakaszában kiépült műszaki rendszer üzemeltetésével.

Az európai uniós támogatásnak köszönhetően a projekt lehetőséget teremt a területen a veszélyes anyagok talajvízben történő terjedésének megállítására, megszüntetve ezzel a helyi lakosság és az ipari parkban dolgozók humán-egészségügyi kockázatoknak való kitettségét. A projekt emellett a vonatkozó európai uniós és hazai szakpolitikai céloknak megfelelően biztosítja a felszíni és felszín alatti vizek védelmét is, ezáltal szavatolva a térségben található karsztvízkutak távlati veszélyeztetettségének csökkentését - közölte az MNV.

A kármentesítési munkálatok a tervek szerint 2023 végére fejeződnek be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!