Megkezdte munkáját a Szénrégió Bizottság titkársága az Eszterházy Károly Egyetemen

Gazdaság, 2021.04.09

Megkezdődött a Szénrégió Bizottság, Magyarország első, a szénkivezetés területi megvalósítását segítő, állandó egyeztető fórumának munkája; a projektben egyedüli felsőoktatási intézményként vesz részt az egri Eszterházy Károly Egyetem, az intézményben működik a bizottság titkársága is.

Az egyetem pénteki közleményében felidézte: a Szénrégió Bizottság az európai uniós "LIFE-IP North-HU-Trans" projekt keretében jött létre. A projekt megvalósítását végző konzorcium vezetője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége 2020 decemberében írta alá azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia- és Klímaterv, azon belül is kiemelten a Mátrai Erőmű térségének fenntartható és igazságos átmenetét segítő program végrehajtását rögzíti.

A projekt célja a hazai lignit alapú villamosenergia-termelés dekarbonizációja, és ehhez kapcsolódóan az érintett térség fenntartható, igazságos társadalmi, gazdasági és környezeti átmenetének támogatása. A futamidő kilenc év, jelenleg 2020. szeptembere és 2023. februárja közötti az első szakasz megvalósítása zajlik - jelezték a közleményben.

Az egyetem felelős a projektben több előkészítő és végrehajtási akció megvalósításáért, együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereivel. Egyik legfontosabb feladata a szénátmenetet megalapozó tanulmányok elkészítése, valamint a regionális érintettek és érdekeltek koordinációja. Ennek érdekében az egyetemen jött létre a Szénrégió Bizottság titkársága, amelynek kulcsszerepe lesz az átmenet irányításában.

A szakmai munka az első projektszakaszban elsősorban az érintettek, érdekeltek feltérképezésére, a nemzetközi tapasztalatok megismerésére, más szénrégiókkal történő kapcsolatok kiépítésére, a lignit alapú villamosenergia-termelés kivezetésének társadalmi-gazdasági hatásai, valamint a gazdaság diverzifikációjában és zöld irányba terelésében rejlő potenciál felmérésére irányul.

Az egyetem munkatársai emellett részt vesznek a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igazságos átmenet területi tervek kialakításában is, amelyek megalapozzák a további források lehívásának kereteit - közölte az Eszterházy Károly Egyetem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!