Megnyitották a 25. pápai Expo és Agrárpikniket

Gazdaság, 2022.05.13

Megnyílt a 25. pápai Expo és Agrárpiknik. A kétnapos rendezvény pénteki megnyitó ünnepségén Nagy István agrárminiszter a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Megnyitották a 25. pápai Expo és Agrárpikniket A tárcavezető kiemelte: a gazdálkodás eredményessége egyre nő, nagyrészt ennek köszönhetően a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést sikeresen küzdötte le az ágazat.

Mint mondta, tovább erősíti majd az agrárszektort az uniós pénzeket kiegészítő, 80 százalékra emelt nemzeti forrás, amely a 2027-ig terjedő időszakra megháromszorozza a vidékfejlesztési támogatási lehetőséget.

Hangsúlyozta: számos, egyenként is súlyosnak tekinthető hatás, mint a klímaváltozás, a járvány gazdasági utóhatásai, a szomszédban dúló háború nehezíti az agrárágazat mindennapjait.

Ezek között a körülmények között végérvényesen beigazolódott, hogy Magyarország jövője a magyar vidék gazdasági és társadalmi erejében gyökerezik. Nyilvánvalóvá vált, hogy az élelmiszerellátás és az élelmezési önrendelkezés stratégiai és biztonságpolitikai tényezővé vált - tette hozzá.

Mint mondta, bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztését célzó erőfeszítések jelentik a helyes irányt. Ennek köszönhetően az agrárium ellenállóbb, a piaci változásokhoz jobban alkalmazkodó ágazattá vált, a kiskereskedelemben nőtt a hazai termékek aránya.

Az a cél, hogy minél több magyar árú kerülhessen minél több magyar ember asztalára - húzta alá.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy tavaly óta agrárpiknik néven tartják meg a rendezvényt - színes programokkal, koncertekkel -, azzal a céllal, hogy a fiatalok is magukénak érezzék.

A szakmai programok során az ágazatban megjelenő újdonságokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők - közölte. Kovács Zoltán, Pápa és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy az agrárium a magyar GDP termelésének egyik jelentős ágazata, ezért is fontos, hogy a fiatalok kedvet kapjanak az agrárszakmához.

A két nap során megrendezendő kerekasztal- és panelbeszélgetések középpontjában a továbbtanulás és a pályaorientáció áll. A szombaton záródó rendezvényen koncertek, főzőverseny és vadászkutyabemutató is várja az érdeklődőket.
(MTI)

Galériánk

Megnyitották a 25. pápai Expo és Agrárpikniket Megnyitották a 25. pápai Expo és Agrárpikniket Megnyitották a 25. pápai Expo és Agrárpikniket
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!