Megrendezték a XXI. András napi bormester találkozót Somlójenőn

Gazdaság, 2022.12.02

Megrendezték a XXI. András napi bormester találkozót Somlójenőn. A rendezvényen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kihívást a piacilag helyes út megtalálása jelenti, melyet az ágazatban tapasztalható változások nehezítenek.

Feldman Zsolt a pénteki konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.

A kormányzati eszközök, mint a kamatstop, valamint a hitelmoratórium hivatott segítséget nyújtani az ágazat szereplőinek - húzta alá.

Mint mondta, 2016-ban és 2018-ban 27 milliárd forint kormányzati támogatást nyújtottak a szőlő- és borágazat számára, 2021-ben pedig 26 milliárd forintnyi támogató okirat született.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta: 1500 milliárd forint uniós forrás pályázható meg 2027-ig, a pénzt az energiahatékonyság növelésére valamint a klímaváltozás következményeinek enyhítésére használhatják az ágazat képviselői. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora előadásában azt emelte ki, hogy többen végeznek szőlész-borászként manapság, mint amekkora az ágazat igénye. Mint mondta, az állam felelőssége, hogy annyi szakember kerüljön ki az intézmények falai közül, amennyire szükség van, így fontos célnak nevezte a piaci igényekre reagáló képzés indítását. Stratégiai megállapodásra készülnek a szőlész, borász ágazat szereplőivel a jövő év elején, szeretnék visszahozni a szakképzési hozzájárulást, megerősíteni a szakképzést - tette hozzá.

A találkozó részeként avatták fel Tornai Endre (1921-2011) borász, Somlóvásárhelyen található bronz mellszobrát, mely Raffay Béla szobrászművész alkotása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!