Mégsem építi meg tévékészülékeket-gyártó üzemét a Hisense Szlovéniában

Gazdaság, 2019.12.11

A Gorenje szlovén cég új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat addig nem tervezi létrehozni új tévékészülékeket-gyártó üzemét Szlovéniában, míg a vállalat nem működik nyereségesen - írta a Poslovni Dnevnik című horvát napilap kedden.

Franjo Bobinac, a Gorenje igazgatóságának elnöke idén tavasszal még arról beszélt: a Gorenje új gyárat hoz létre az észak-szlovéniai Velenjben, és évente egymillió tévékészülék gyártását tervezi, amely ezer munkahelyet is jelent.

Lan Lin, a Gorenje igazgatója a szlovén hírügynökségnek adott interjújában azonban elmondta: a gyár tervei készen állnak, de a részvényesek felfüggesztették a projektet, mert először a hatékonyság javítását akarják elérni. "Ha minden a terv szerint megy, akkor feltétlenül megvalósítjuk ezt a projektet" - magyarázta. A Dnevnik című szlovén napilap mindazonáltal arról írt, hogy a Hisense vizsgálja annak lehetőségét is, hogy más országban építse meg a tévékészülékeket-gyártó üzemét.

A Gorenje vállalat várhatóan 40 millió eurós veszteséggel zárja az évet, 2020-ban azonban 30 millió eurós nyereséggel számol. Ez úgy akarja elérni, hogy modernizálja gépparkját. A Gorenje 2018-ban 111 millió euró veszteséget termelt.

A Gorenje igazgatója ugyanakkor jelezte, hogy a hatékonyabb működés érdekében elbocsátásokra is számítani kell.

Szlovén lapok arról cikkeztek, hogy főleg adminisztratív alkalmazottak elbocsátásáról van szó, a Velenjében működő cég alkalmazottainak 20-30 százalékáról. Egy részüket végkielégítéssel bocsátják el, míg másokat áthelyeznének Ljubljanába, ahol jövő évtől kezdené meg működését a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja.

A Hisense 2017-ben vette meg a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért. A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat, továbbá új befektetéseket is eszközöl. Két új gyár létrehozását ígérte: Velenjben tévékészülékek-gyártását, míg a szerbiai Valjevóban legújabb generációs hűtőszekrény gyártását, mindkét beruházás több tízmillió euróba kerülne.

A Gorenje, amely az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, tízezer alkalmazottat foglalkoztat Szlovéniában és más országokban, a legtöbbet Csehországban és Szerbiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!