Megszavazta a szlovén parlament a 2020-as és 2021-es költségvetést

Gazdaság, 2019.11.22

A szlovén parlament a politika válság ellenére csütörtökön késő este megszavazta a 2020-as és 2021-es évre szóló költségvetést - közölte a helyi sajtó.

A Marjan Sarec szlovén kormányfő vezette kisebbségi kormány a hónap elején elvesztette parlamenti többségét, miután a kormánykoalíciót kívülről támogató Baloldal (Levica) párt megvonta támogatását.

Az ötpárti koalíció 43 szavazattal rendelkezik a 90 fős törvényhozásban. A kabinet a költségvetés megszavazását a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) négy képviselőjével biztosította. A büdzsét a jelenlévők közül 49-en támogatták, és 41-en szavaztak ellene.

A kormány 2020-ban a bevételeket 10,773 milliárd euróra, a kiadásokat 10,358 milliárd euróra tervezi. A központi költségvetési többlet 415,2 millió euró, a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százaléka. 2021-ben 11,111 milliárd euró bevétellel és 10,455 milliárd euró kiadással számol, valamint 656,6 millió euró költségvetési többlettel, ami a GDP 1,2 százaléka.

Andrej Bertoncelj szlovén pénzügyminiszter pénteken a sajtónak úgy nyilatkozott: nagyon fontos lépést tettek előre, amely megmutatta, hogy a koalíció szilárd. "Jó költségvetésünk van, így dolgozhatunk tovább" - mondta.

A tárcavezető a hét elején jelezte, hogy amennyiben a parlament nem fogadja el a költségvetést, lemond miniszteri tisztségéről.

A Baloldal párt még márciusban állapodott meg a kisebbségi kormánnyal, hogy kilenc képviselője kívülről támogatja a koalíciót. Az együttműködés azonban két hete felbomlott, miután a parlament nem szavazta meg a Baloldal úgynevezett kiegészítő betegbiztosításra vonatkozó törvénymódosítási javaslatát.

A szlovén kormányfő akkor úgy nyilatkozott: a kormány nem az egyes pártok, hanem az összes képviselő szavazatától függ.

Következésképpen a kormánykoalíciónak a jövőben minden egyes törvény elfogadáshoz az ellenzéki pártok között kell majd támogatókat találnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!