Megszerezte a SZIT minősítést a SunDell

Gazdaság, 2020.09.25

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) nyilvántartásba vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt.-t - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá - áll a közleményben.

A társaság kertvárosias övezeteiben épülő lakóparkok építésének megszervezésével, a felépült lakások értékesítésével és bérbeadásával foglalkozik. A társaság nevét olyan projektek fémjelzik, mint a Levendula Lakópark, a Nérium Lakópark és a Paskal Garden.

A SunDell Estate 2018-as alapítást követően 2019-ben már 7,67 milliárd forintos árbevételt, illetve 1,99 milliárd forintos adózott eredményt ért el.

A céget 2019 januárja óta szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként tartották számon, részvényeit az idén júliusban vezették be a Budapesti Értéktőzsdére.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) egy külföldön meghonosodott, Észak-Amerikában és Európa több országában REIT néven ismert vállalkozási forma, amelyet Magyarországon törvény szabályoz. Olyan tőzsdén jegyzett ingatlanvállalatokat jelöl, amelyek különböző adóelőnyöket élveznek, cserébe viszont számos kritériumnak kell megfelelniük. Egyebek között meghatározott tevékenységi körrel, 5 milliárd forint induló tőkével és megfelelő mértékű, legalább 25 százalékos közkézhányaddal kell rendelkezniük, eredményük nagy részét pedig osztalékként kell kifizetniük, kivéve, ha a részvényesek ennek ellenkezőjéről döntenek.

A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg három másik SZIT, a Graphisoft Park SE, a BIF Nyrt. és a Finext Nyrt. részvényeivel lehet kereskedni - közölte a BÉT.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!