Megújult az ÁSZ jelentéseinek formátuma

Gazdaság, 2021.12.02

Az Állami Számvevőszék egyik fontos célkitűzése, hogy az ellenőrzések eredményeit mindig világosan, következetesen és egyértelműen fogalmazza meg, ezért a szervezet megújította, infografikával is bővítette jelentéseit - foglalta össze Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón az ÁSZ közleménye szerint.

Megjegyezték, hogy az új formátum illeszkedik az ÁSZ tanácsadó tevékenységéhez is, amely támogatja az ellenőrzötteket abban, hogy a feltárt hiányosságokat mihamarabb orvosolják a közpénzügyi helyzet javítása érdekében.

Az elmúlt években már minden változás a digitalizációt szem előtt tartva történt, az egyik újítás az elektronikus adatbefogadó rendszer, amely nem csak az ellenőrzöttek munkáját, de az ÁSZ munkáját is korszerűsítette és a papírmentességnek köszönhetően közpénzkímélővé és átláthatóvá tette. A koronavírus-járvány megjelenése pedig felgyorsította ezeket a fejlesztéseket - írták.

2020-ban az ÁSZ az ellenőrzési programokat is továbbfejlesztette, az ellenőrzések hatékonyságának növelése és a tanácsadó tevékenység megerősítése érdekében. A kihívásokra reagálva az Állami Számvevőszék számos módszertani változást dolgozott ki. Ezen alapulva kerültek fokozatosan előtérbe a kockázatalapú, valamint a monitoring típusú ellenőrzések, amelyek az ellenőrzés megközelítési módjában jelentettek változást - ismertették.

A kockázat alapú ellenőrzések a múlt hibái alapján értékelik azt, hogy a jövőben milyen veszélyek fenyegetik a közpénzfelhasználást egy adott szervezetnél - ismertették. Az új megközelítés szerint az ÁSZ a magas kockázatú területek azon legalapvetőbb és kisszámú dokumentumait értékeli, amelyeknek kijavítása már abban az évben javulást eredményezhet. Ez az ellenőrzöttek számának növelését teszi lehetővé, valamint az ellenőrzési tapasztalatokról jelentősebb számú ellenőrzött kap rövid időn belül visszacsatolást, amely hozzájárul a közpénzügyi helyzet mihamarabbi javulásához - hangsúlyozták.

A kockázatalapú ellenőrzésekkel az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása. A számvevőszék egyidejűleg több ellenőrzött szervezetnél értékeli a felelős gazdálkodást és az átláthatóságot. A kockázat alapú ellenőrzések esetében az ÁSZ jelez az ellenőrzöttek felé, hogy azok a feltárt hiányosságokat mihamarabb kijavítsák - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!