MEKH: ösztönözni kell a barnamezős beruházásban megvalósuló napelemparkok építését

Gazdaság, 2021.02.19

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fontos célkitűzése ösztönözni a barnamezős beruházással megvalósuló naperőmű projekteket - mondta Tóth Tamás elnökhelyettes a Menedzserek a Társadalomért - Fókuszban a jövő! digitális konferencia panelbeszélgetésén.

Az MTI-nek pénteken küldött közlemény szerint kiemelte: a rekultivált vagy felhagyott ipartelepeken induló fejlesztések nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem a könnyebb hálózati csatlakozás miatt is előnyösebbek.

A MEKH elnökhelyettese arról is beszélt, hogy a nagyobb méretű és beépített teljesítményű megújuló erőművek hatékonyabbak és gazdaságosabbak ugyan, ugyanakkor a cél mégis a decentralizált energiatermelés ösztönzése.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az előrejelzések szerint a hazai beépített napelemes kapacitás 2030-ra a 2019. évhez képest hatszorosára növekszik (6000 megawatt), majd 2040-re megközelítheti a 12 000 megawattot, amely nagy terhet ró az elosztói hálózatra.

Ezzel kapcsolatban az elnökhelyettes kifejtette, hogy az elkövetkező időszak egyik fontos szakmai kihívása a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe integrálása lesz. Mint mondta, a 6000 megawatt megújuló energiaforrásból termelt villamos energia befogadásához közel 700 milliárd forintos fejlesztést kell végrehajtani az elosztók és a rendszerirányítók hálózatain.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!