Meredeken csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.04.15

Meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, újabb jeleként annak, hogy javul a gazdasági helyzet.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 576 ezerre süllyedt az április 10-vel zárult héten, ami 193 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 769 ezres értéknél.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta nem volt ilyen a kevés a kérelmek száma, legutóbb a tavaly március 14-vel végződött hétről jelentettek kisebb, 256 ezres értéket.

Elemzők gyengébb adatot, 700 ezres számot vártak. Pontosan egy évvel ezelőtt 4 millió 869 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma a járvány kezdete óta először csökkent 600 ezer alá, és most először volt alacsonyabb a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsnál, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva több mint 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 47 ezer 250-nel, 683 ezerre esett a múlt héten, míg egy éve meghaladta a 4,9 milliót.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az április 3-val végződött héten 4 ezerrel, 3 millió 731 ezerre nőtt. Elemzők jobb adatra, 3,7 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 98 ezerrel, 3 millió 763 ezerre esett. Ez valamivel több mint fele az egy évvel korábbi 6,24 milliós számnak.

Összességében több mint 16,93 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban március utolsó hetében, több mint 1,2 millióval kevesebb mint egy héttel korábban. Nagyjából egyharmaduk a meghosszabbított szövetségi programok révén jutott jövedelemhez, ami azt jelenti, hogy ők már legalább hat hónapja munkanélküliek.

A friss adatok tanúsága szerint az amerikai gazdaság újult erővel lábal ki a pandémiás válságból: emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Márciusban 916 ezer új munkahelyet teremtettek, tavaly augusztus óta a legtöbbet. A munkanélküliségi ráta 6,2 százalékról 6 százalékra csökkent, ami kevesebb mint fele a járvány csúcsán mért 14,8 százaléknak.

A járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek több mint 60 százalékát, 13,5 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 32,1 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 24,69 milliót, a halottaké pedig az 578 ezret. Az oltási kampány gyorsan halad, a lakosság több mint 37 százaléka, 122,3 millió ember kapta meg az első dózist. A teljes körű védettséggel - azaz gyártótótól függően egy vagy több oltással - rendelkezők száma meghaladja a 76,68 milliót, ami a lakosság több mint 23,4 százalékát jelenti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!